ßßß Cookit - przepis na Bajgle

Bajgle

nazwa

Wykonanie

Pieczecie swoje własne pieczywo? Ja dopiero zaczynam!! Moim pierwszym wypiekiem były Ziołowe bułki . Smakowały! Znikły bardzo szybciutko! Cały czas mam w planach chleb, ale boję się, że mi nie wyjdzie. Teraz postawiłam na bajgle!!
Te okrągłe bułeczki z dziurką kojarzą mi się z Nowym Jorkiem!! Z zagranicznymi filmami i moim ukochanym seriale Plotkarą! A podobno bajgle pochodzą z Krakowa :D Ironia :P
Można jeść na wytrawnie i ze słodkimi dodatkami czy nawet bez niczego! Są pyszne!! Mięciutkie i maślane! Są to podrasowane bułki maślane!
Najbardziej to mi się podobał sposób ich robienia. Bo kto to widział żeby gotować pieczywo :D Ale jakie było moje zdziwienie kiedy podczas gotowania one rosły!! Polecam :D
Bajgle
4 szklanki mąki pszennej
0.5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
20g drożdży (świeżych)
1 łyżka cukru + 1 łyżeczka do gotowania
1 łyżeczka soli
1 łyżka roztopionego masła
100ml mleka ciepłego
100ml wody ciepłej przegotowanej
1 jajko
+ jajko rozbełtane z łyżka mleka do smarowania
+ sezam i mak do posypania (ja nie miałam)
Z łyżki mąki, ciepłego mleka, łyżki cukru i rozkruszonych drożdży robimy zaczyn. Odstawiamy go na 10min. Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy masło, jajko, sól, wodę i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ok. 10 min. Posypujemy odrobiną mąki i odstawiamy do ciepłego miejsca na godzinę w celu wyrośnięcia ciasta. Gdy ciasto podwoi swoją objętość kroimy je na 15 części. Ja odrywałam po prostu po trochę ciasta. Formujemy kulki które następnie trochę rozpłaszczmy. Palcem robimy dziurkę i okręcamy na wskazującym palcu bajgla. Tak żeby zrobić większą dziurkę. Bułki przykrywamy na 15 minut ściereczką. W garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką cukru. Na wrzącą wodę wkładamy bajgle i gotujemy po 1min na każdej stronie. Układamy na blaszce, smarujemy jajkiem i posypujemy makiem/ sezamem. Pieczemy przez 25min w piekarniku z termoobiegiem w temp. 170stopni.
Smacznego
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2012/01/bajgle.html