Wykonanie
Pieczecie swoje własne pieczywo? Ja dopiero zaczynam!! Moim pierwszym wypiekiem były
Ziołowe bułki . Smakowały! Znikły bardzo szybciutko! Cały czas mam w planach
chleb, ale boję się, że mi nie wyjdzie. Teraz postawiłam na bajgle!!Te okrągłe bułeczki z dziurką kojarzą mi się z Nowym Jorkiem!! Z zagranicznymi filmami i moim ukochanym seriale Plotkarą! A podobno bajgle pochodzą z Krakowa :D Ironia :PMożna jeść na wytrawnie i ze słodkimi dodatkami czy nawet bez niczego! Są pyszne!! Mięciutkie i maślane! Są to podrasowane
bułki maślane!Najbardziej to mi się podobał sposób ich robienia. Bo kto to widział żeby gotować
pieczywo :D Ale jakie było moje zdziwienie kiedy podczas gotowania one rosły!! Polecam :D
Bajgle4 szklanki
mąki pszennej0.5 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej20g
drożdży (świeżych)1 łyżka
cukru + 1 łyżeczka do gotowania1 łyżeczka
soli1 łyżka roztopionego
masła100ml
mleka ciepłego100ml
wody ciepłej przegotowanej1
jajko+
jajko rozbełtane z łyżka
mleka do smarowania+
sezam i
mak do posypania (ja nie miałam)Z łyżki
mąki, ciepłego
mleka, łyżki
cukru i rozkruszonych
drożdży robimy zaczyn. Odstawiamy go na 10min. Do miski przesiewamy resztę
mąki, dodajemy
masło,
jajko,
sól,
wodę i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ok. 10 min. Posypujemy odrobiną
mąki i odstawiamy do ciepłego miejsca na godzinę w celu wyrośnięcia ciasta. Gdy ciasto podwoi swoją objętość kroimy je na 15 części. Ja odrywałam po prostu po trochę ciasta. Formujemy kulki które następnie trochę rozpłaszczmy. Palcem robimy dziurkę i okręcamy na wskazującym palcu bajgla. Tak żeby zrobić większą dziurkę.
Bułki przykrywamy na 15 minut ściereczką. W garnku zagotowujemy
wodę z łyżeczką
cukru. Na wrzącą
wodę wkładamy bajgle i gotujemy po 1min na każdej stronie. Układamy na blaszce, smarujemy
jajkiem i posypujemy makiem/
sezamem. Pieczemy przez 25min w piekarniku z termoobiegiem w temp. 170stopni.Smacznego