Wykonanie
Niestety w szkołach jest teraz gorączkowy okres i nie mam za wiele czasu na spędzanie go w kuchni ale
ciasto drożdżowe musiałam zrobić. Niektórzy myślą, że z
drożdżowym jest dużo zachodu a ja lubię go właśnie za to, że
mogę go zagnieść i pójść sobie do innej roboty, przyjść za dwie godziny i ciasto mam gotowe. Na większe wyzwania muszę poczekać do ferii, tymczasem zrobiłam wieniec
maślany, który był tak dobry, że zniknął prawie natychmiast. No chyba, że to tak z tęsknoty nam smakowało bo bardzo dawno nie robiłam
drożdżowego:)
Składniki:2,5 szklanki
mąki pszennej2 dkg świeżych
drożdży1/2 szklanki
mleka1
żółtko15 dkg miękkiego
masła1/4 szklanki
cukru (dałam trochę mniej)szczypta
solido posmarowania
białkomak do posypaniaRozpuścić
drożdże w niewielkiej ilości podgrzanego
mleka. Odstawić, żeby podrosły. Gdy już podwoją objętość dodać do
mąki. Kolejno dodawać pozostałe składniki oprócz
białka i
maku. Wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, ponownie wyrobić. Uformować
bułkę. Przełożyć do foremki i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Posmarować
białkiem i posypać
makiem. Piec około 30 minut w 190'C.Smacznego:)