Wykonanie
Ale pachnący i pyszny wyszedł ten
kurczak ! Z dodatkiem
pomidorowego ryżu był pysznym obiadem dla całej rodziny.Lubimy takie aromatyczne, dobrze doprawione
ziołami mięso . Dodatki można zmieniać, skład przypraw też a najważniejsze jest to, że pracy przy przygotowaniach naprawdę nie dużo. Wystarczy natrzeć i odstawić na trochę a
potem przecież piecze się już prawie samo. Do tego jakieś kolorowe, pyszne dodatki i jest smakowicie.Kawałki
kurczaka można też upiec razem z młodymi warzywami - żadnego brudzenia garnków bo cały obiad piecze się na jednej blasze w piekarniku!
czas przygotowania: ok. 30 minut + czas marynowania
mięsa + czas pieczeniaskładniki na 4 duże porcje:1
kurczak zagrodowy, ok. 1500g4 łyżki mieszanki
ziół toskańskich (
płatki suszonych pomidorów,
sól jodowana,
bazylia,
czosnek,
oregano,
cebula,
pietruszka)1 płaska łyżeczka
soli2 łyżki
oleju roślinnego2 główki
czosnku3/4 szkl.
ryżu długoziarnistego6 dojrzałych, mięsistych
pomidorów1
szalotka1 łyżeczka
masła3/4 szkl. sosu
spod kurczaka1/2 szkl.
wodynatka pietruszkibazyliapomidorki koktajlowe
Jak zrobić
kurczaka pieczonego w ziołach toskańskich?
Tuszkę kurczaka dokładnie umyłam i osuszyłam.
Ostrym nożem podzieliłam
tuszkę na 4 części/ćwiartki odcinając kręgosłup z żebrami oraz górne części skrzydełek - odcięte części można wykorzystać do przygotowania
wywaru pod inne danie.
Zioła toskańskie i
sól wymieszałam z
olejem a powstałą pastą posmarowałam części
kurczaka. Naczynie z
mięsem szczelnie przykryłam i wstawiłam do lodówki na przynajmniej godzinę a najlepiej kilka.Zamarynowanego
kurczaka wyjęłam z lodówki na ok. godzinę przed planowanym pieczenie. Ułożyłam go w naczyniu żaroodpornym i piekłam ok. godziny w temp. 170 st. C podlewając najpierw ok. 1/2 szkl.
wody a później polewając wytworzonym sosem. Razem z
kurczakiem w naczyniu piekły się też 2 całe główki
czosnku - przekażą nieco swojego aromatu do sosu i
mięsa a
potem mięciutkie ząbki wyjęte z łupinek będą pysznym dodatkiem do tej potrawy. Po upieczeniu
mięso przykryłam i zostawiłam na 10 minut żeby odpoczęło.Kiedy
kurczak był już prawie upieczony wypłukałam
ryż i osączyłam dokładnie na sicie.
Pomidory sparzyłam i pokroiłam w niedużą kostkę.
Szalotkę obrałam i posiekałam.
Cebulkę zeszkliłam w rondlu na odrobinie
masła. Wsypałam
ryż i smażyłam go kilka chwil mieszając. Dodałam
pomidory oraz trochę sosu
spod kurczaka i
wody. Nie dodawałam
soli bo sos od
kurczaka już ją zawiera.
Ryż gotowałam pod przykryciem na małym ogniu aż wchłonął cały płyn i zmiękł. Po ugotowaniu dodałam do
ryżu trochę posiekanej
natki pietruszki.Pieczonego
kurczaka podałam na
pomidorowym ryżu obficie posypując posiekaną
natką pietruszki, listkami
bazylii i obkładając małymi
pomidorkami oraz pieczonym
czosnkiem.