ßßß Cookit - przepis na Kurczak pieczony z pomidorowym ryżem i ziołami toskańskimi

Kurczak pieczony z pomidorowym ryżem i ziołami toskańskimi

nazwa

Wykonanie

Ale pachnący i pyszny wyszedł ten kurczak ! Z dodatkiem pomidorowego ryżu był pysznym obiadem dla całej rodziny.
Lubimy takie aromatyczne, dobrze doprawione ziołami mięso . Dodatki można zmieniać, skład przypraw też a najważniejsze jest to, że pracy przy przygotowaniach naprawdę nie dużo. Wystarczy natrzeć i odstawić na trochę a potem przecież piecze się już prawie samo. Do tego jakieś kolorowe, pyszne dodatki i jest smakowicie.
Kawałki kurczaka można też upiec razem z młodymi warzywami - żadnego brudzenia garnków bo cały obiad piecze się na jednej blasze w piekarniku!
czas przygotowania: ok. 30 minut + czas marynowania mięsa + czas pieczenia
składniki na 4 duże porcje:
1 kurczak zagrodowy, ok. 1500g
4 łyżki mieszanki ziół toskańskich (płatki suszonych pomidorów, sól jodowana, bazylia, czosnek, oregano, cebula, pietruszka)
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oleju roślinnego
2 główki czosnku
3/4 szkl. ryżu długoziarnistego
6 dojrzałych, mięsistych pomidorów
1 szalotka
1 łyżeczka masła
3/4 szkl. sosu spod kurczaka
1/2 szkl. wody
natka pietruszki
bazylia
pomidorki koktajlowe
Jak zrobić kurczaka pieczonego w ziołach toskańskich?
Tuszkę kurczaka dokładnie umyłam i osuszyłam. Ostrym nożem podzieliłam tuszkę na 4 części/ćwiartki odcinając kręgosłup z żebrami oraz górne części skrzydełek - odcięte części można wykorzystać do przygotowania wywaru pod inne danie.
Zioła toskańskie i sól wymieszałam z olejem a powstałą pastą posmarowałam części kurczaka. Naczynie z mięsem szczelnie przykryłam i wstawiłam do lodówki na przynajmniej godzinę a najlepiej kilka.
Zamarynowanego kurczaka wyjęłam z lodówki na ok. godzinę przed planowanym pieczenie. Ułożyłam go w naczyniu żaroodpornym i piekłam ok. godziny w temp. 170 st. C podlewając najpierw ok. 1/2 szkl. wody a później polewając wytworzonym sosem. Razem z kurczakiem w naczyniu piekły się też 2 całe główki czosnku - przekażą nieco swojego aromatu do sosu i mięsa a potem mięciutkie ząbki wyjęte z łupinek będą pysznym dodatkiem do tej potrawy. Po upieczeniu mięso przykryłam i zostawiłam na 10 minut żeby odpoczęło.
Kiedy kurczak był już prawie upieczony wypłukałam ryż i osączyłam dokładnie na sicie. Pomidory sparzyłam i pokroiłam w niedużą kostkę. Szalotkę obrałam i posiekałam. Cebulkę zeszkliłam w rondlu na odrobinie masła. Wsypałam ryż i smażyłam go kilka chwil mieszając. Dodałam pomidory oraz trochę sosu spod kurczaka i wody. Nie dodawałam soli bo sos od kurczaka już ją zawiera. Ryż gotowałam pod przykryciem na małym ogniu aż wchłonął cały płyn i zmiękł. Po ugotowaniu dodałam do ryżu trochę posiekanej natki pietruszki.
Pieczonego kurczaka podałam na pomidorowym ryżu obficie posypując posiekaną natką pietruszki, listkami bazylii i obkładając małymi pomidorkami oraz pieczonym czosnkiem.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/10/kurczak-pieczony-z-pomidorowym-ryzem-i-ziolami-toskanskimi.html