ßßß

Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka4 mięsiste pomidory200ml przecieru pomidorowego2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią2 łyżki ziół do dań z drobiu1 łyżeczka soli1 łyżeczka pieprzu1 łyżka masła klarowanego* rękaw do pieczenia Przygotowanie: Mięso myjemy,osuszamy.Każą ćwiartkę dzielimy na pół między kością przy udku.Pomidory myjemy, kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pomidory, dusimy na wolnym ogniu do ich rozpadnięcia się co jakiś czas mieszając.Pomidory przecieramy przez sito, pozbywając się pestek i skórek.Do pomidorów wlewamy przecier, doprawiamy suszonymi pomidorami, ziołami oraz solą i pieprzem.Wszystko razem mieszamy.Udka umieszczamy w rękawie do pieczenia, wlewamy pomidory, spinamy.Pozostawiamy na 2-3 godz w lodówce, a najlepiej na noc.Po tym czasie pieczemy mięso ok.60 min w piekarniku nagrzanym do 180st.15 min przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw.

Smacznego