Wykonanie
Sezon
pomidorowy w pełni.
Pomidory są teraz słodziutkie i pachnące krzaczkiem. Jest to idealny moment żeby wykorzystać je do zrobienia szybciutkiego i cudownie smacznego sosu. Aromatycznego, pachnącego
bazylią i smakującego dzieciństwem.
Sos ze ś wie ż ych
pomidorów z
bazyli ąSKŁADNIKI: dla 4 osób:5 dużych
pomidorówgarść świeżej
bazyliiząbek
czosnkuokoło 50g
masłasól,
pieprzWYKONANIE:
Pomidory umyć, naciąć w kształt X i sparzyć wrzątkiem. pozostawiać na około 30-60 sekund i zalać zimną
wodą. Obrać ze skórki a
bazylię poszatkować. Zostawić nieco do dekoracji. Roztopić
masło podsmażyć na nim
pomidory z
bazylią do zredukowania płynu. Doprawić do smaku
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Sos można wg. gustu zblendowac na gładko lub zostawić w pierwotnej formie. Podawać z
makaronem udekorowane listkiem
bazylii.