Wykonanie
Filo to po grecku liść. Ciasto jest rzeczywiście delikatne, jak
młody listek. Jednak odpowiednio wykonane jest również bardzo trwałe, dzięki
czemu ma tak wiele zastosowań w kuchni. Filo występuje również w kuchni bałkańskiej - to z niego przygotowuje się m.in. banicę - danie narodowe Bułgarów.Wykonanie
ciasta filo wymaga nie lada precyzji i zręczności. Dlatego wiele osób wybiera gotowe ciasto. Filo sprzedaje się zazwyczaj w arkuszach o wymiarach 30 x 20 cm. 450 g ciasta kosztuje ok. 25 zł. Dla tych, którzy jednak zdecydują się na to prawdziwe kulinarne wyzwanie mamy prosty przepis:2 i 2/3 szklanki
mąki1/2 szklanki ciepłej
wody1 łyżeczka
soli2 łyżki
oleju1.
Mąkę i
sól przesyp do miski. Stopniowo dodawaj
wodę, jednocześnie mieszając składniki na jednolita masę. Kiedy składniki się połączą przełóż je na stolnicę.
Olej wlej do miseczki. Na wnętrzach dłoni rozetrzyj trochę
oleju. Następnie zacznij wyrabiać ciasto. Gdy dłonie zaczną się lepić do ciasta posmaruj znów
olejem. Ciasto wyrabiaj do czasu, aż otrzymasz gładką, elastyczną kulę i gdy zużyjesz już cały
olej. Następnie otrzymaną kulę ciasta przełóż do miski, gdzie wcześniej znajdował się
olej, przykryj szczelnie wilgotną ściereczką i odstaw na 2 godziny.2. Po dwóch godzinach podziel ciasto na cztery części. Każdą z nich rozwałkuj na stolnicy oprószonej
mąką kukurydzianą na grubość pół centymetra. Następnie przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut.3. Stół przykryj gładkim, czystym, bawełnianym materiałem. Delikatnie nałóż pierwszy kawałek ciasta. Dłonie włóż pod płat ciasta. Delikatnie naciągaj ciasto grzbietami dłoni na wszystkie strony. Czynność powtarzaj, aż ciasto będzie cienkie, jak kartka papieru i lekko przeźroczyste. Jeśli ciasto będzie wychodzić poza brzegi stołu - odetnij zwisające części, przełóż do miseczki przykrytej ściereczką i wyrób ponownie.4. Odpowiednio rozciągnięte ciasto można teraz ponacinać na kawałki. Jeśli
ciasto filo będzie używane zaraz po przygotowaniu najlepiej pociąć je nożyczkami, gdyż jest jeszcze bardzo wilgotne. Jeżeli jednak będzie używane później należy pozostawić je na 10 minut, by trochę przeschło, a dopiero później pociąć na kawałki nożem.Wskazówki:Do nakrycia miski najlepiej użyć wilgotnej ścierki lub ręcznika - to pomoże utrzymać wilgoć ciasta.Przygotowując potrawy z
ciasta filo używaj wilgotnych arkuszy - jeśli wyschną można je skropić
wodą, by dały się lepiej formować.W trakcie pieczenia
ciasto filo wysycha. Najlepszym połączeniem jest więc wilgotne nadzienie, np.
szpinak,
owoce, warzywa.Arkusze
ciasta filo bardzo szybko wysychają. Gdy formujesz jeden, resztę trzymaj w naczyniu pod przykryciem.Jeśli ciasto będzie przechowywane, by uniknąć sklejenia arkuszy można je przełożyć papierem do pieczenia. Najlepiej jednak każdą z warstw oprószyć
mąką kukurydzianą.
Mąki nie powinno być za dużo - to może spowodować przypalanie się ciasta podczas pieczenia. Całość należy szczelnie owinąć, by ciasto nie wyschło.
Ciasto filo można trzymać w lodówce do 24 godzin. Zamrożone nawet przez kilka miesięcy. Przed zamrożeniem należy je próżniowo zapakować. Po wyciągnięciu z zamrażalnika powinno poleżeć kilka godzin w temperaturze pokojowej, zanim zostanie użyte.Jeśli w trakcie przygotowywania potrawy arkusz ciasta rozedrze się, można ułożyć go na innym arkuszu, a całość posmarować stopionym
masłem.Co przygotować z ciasta filo?
Ciasto filo nadaje się
mięsnych lub warzywnych zapiekanek, potraw z ryb, jak i
owocowych ciast i
ciasteczek. Jest bardzo elastyczne, można je więc dowolnie formować lub zawijać.Zaczniemy na słodko.
Bakława to wręcz modelowy przykład użycia
ciasta filo. Warstwy ciasta w bardzo słodkiej oprawie, to deser charakterystyczny dla kuchni tureckiej, ormiańskiej oraz bałkańskiej. Arkusze ciasta przekłada się masą z
orzechów wymieszanych z
cukrem lub
miodem. Całość jest zapiekana w piekarniku, a po upieczeniu
bakławę kroi się w romby, kwadraty lub inne kształty. Wierzch deseru polewa się lukrem lub
wodą wymieszaną z
cukrem i kwaskiem
cytrynowym oraz posypuje
orzechami. Uwaga: bardzo słodkie!Tiropita to tradycyjne greckie danie. Cieniutkie warstwy
ciasta filo posmarowane roztopionym
masłem przekładane są mieszanką
sera i
jajek. Potrawa może być przygotowana w dużym naczyniu, a po zapieczeniu pokrojona na kawałki. Często formuje się również z ciasta trójkąty i piecze zawinięte. Równie popularne, jak ciasto z nadzieniem
serowym, jest spanakopita wypełniona
szpinakiem. Skopelitiki to natomiast wariant tej potrawy mający kształt spirali.Tiropita4
jajka450 g
sera ricotta450 g pokruszonego
sera feta450 g
ciasta filo230 g stopionego
masłaWymieszaj
jajka,
ricottę oraz
fetę. Tak przygotowaną mieszankę należy zawinąć w
ciasto filo. Można formować z ciasta trójkąty, zawinąć nadzienie w kopertę lub mieszek. Ważne, by nadzienie było szczelnie zawinięte i nie wysychało podczas pieczenia. Arkusz o wymiarach 30 x 20 cm potnij na paski o grubości 4 centymetrów. Paski przekrój na pół wszerz. Otrzymane w ten sposób paski ułóż na sobie. Wysmaruj ciasto stopionym
masłem. Na końcu paseczka nałóż czubatą łyżkę serowej masy. Zawiń róg paska do przeciwnego brzegu, następnie zawiń znów do drugiego brzegu i powtarzaj czynność do końca paska. Po zawinięciu wysmaruj trójkącik
masłem. To samo zrób z resztą ciasta. Zapiekaj w temperaturze 180 st. C, aż ciasto się zezłoci. Podawaj na ciepło. Jeśli chcesz zamrozić tiropitę, nie zapiekaj ciasta i zamroź surową.
Łosoś w cieście filo3/4 szklanki posiekanej
zielonej cebulki3/4 szklanki
majonezu3 łyżki
soku z cytryny3 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę3/4 łyżeczki
estragonu2/3 szklanki stopionego
masła12 arkuszy
ciasta filo (standardowy rozmiar)6 plastrów
wędzonego łososia4 łyżki startego
parmezanupieprz i
sólRozgrzej piekarnik do 190 st. C. Wymieszaj razem
majonez,
cebulkę,
sok z cytryny, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku. Pozostały ząbek
czosnku również przeciśnięty przez praskę wymieszaj z
masłem. Plastry
łososia oprósz
solą i
pieprzem. Weź arkusz ciasta, wysmaruj go przy użyciu pędzla stopionym
masłem. następnie nałóż na niego kolejny arkusz i również wysmaruj
masłem. Na środku węższego brzegu ciasta nałóż łyżkę majonezowej mieszkanki. Następnie nałóż plaster
łososia, a nim kolejną łyżkę mieszanki. Brzegi ciasta zawiń do środka, a następnie całość zroluj, aż do końca arkusza. Czynność powtórz z resztą ciasta. Gdy ciasto będzie już zwinięte posmaruj je
masłem i posyp
parmezanem. Zapiekaj przez 20 minut lub do czasu, gdy paczuszki się zezłocą.I jeszcze kilka przepisów na potrawy z filo:
Ciasto filoIrańska baklavaBabeczki z
pomidorami i
bazyliąStrudel
jabłkowy z
ciasta filoCiasto francuskie Ciasto listkowe Filo Moje wypieki i desery