ßßß
1 opakowanie ciasta francuskiegopół pęczka szpinaku2 ząbki czosnku250 g sera ricotta2 jajasól, pieprzkilka listków bazylii (lub suszona)kilka pomidorków koktajlowych lub 1 duży pomidororegano
Szpinak opłukać, posiekać na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć szpinak, aż zmięknie, ostudzić. Ricottę wymieszać ze szpinakiem oraz posiekaną bazylią doprawić solą i pieprzem do smaku (powinien być wyrazisty). Dodać jajka, wymieszać. Ciasto rozwinąć, rozłożyć na blaszce na papierze do pieczenia, lekko podwinąć boki, żeby były wyżej i nadzienie nie wypłynęło. Przełożyć nadzienie i równomiernie rozsmarować na cieście. Położyć na wierzch pokrojone pomidory, oprószyć je oregano.Piec w 200°C przez 15 minut, a następnie skręcić temp. do 180°C i piec aż wierzch będzie ścięty ok 10-15 minut.