Wykonanie
Składnikiciasto230 g
mąki pszennej120 g
masłaszczypta
soli3 łyżki zimnej
wodywarstwa serowa100 g
sera ricotta100 g
sera feta1
jajko (niepełne, trochę odłożyć do posmarowania brzegu tarty)1 mały ząbek
czosnku1/3 łyżeczki
pieprzu1/4 łyżeczki
solipomidory1
pomidor malinowy2
pomidory żółte, podłużnekilka
pomidorków koktajlowych, żółtych i czerwonychszczypta
pieprzu1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
tymiankudodatkowo3/4 łyżki
mąki2 łyżki rozpuszczonego
masłapo upieczeniukilka listków świeżej
bazyliiWykonaniewymieszać szybko
mąkę z
solą i
masłem, w trakcie dodając 1/2 roztrzepanego
jajka i
wodę. Najwygodniej użyć miksera, który szybko połączy nam składnikikulę ciasta owinąć folią i schładzać w lodówce przez 30 minut
pomidory i
pomidorki sparzyć i zdjąć z nich skórki. Jeśli nie przeszkadzają Wam skórki w pieczonych pomidorach, to można ten etap pominąć, jednak ja polecam. Następnie pokroić
pomidory w poprzek na plastry grubości ok. 1 do 1,5 cm, a
pomidorki koktajlowe przekroić w poprzek na pół
jajko roztrzepać i odłożyć z niego ok. 1 łyżkę w miseczce rozgnieść dobrze
ser feta, dodać
ricottę oraz niepełne
jajko, dodać
pieprz,
sól,
czosnek przeciśnięty przez praskę i całość wymieszać na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na placek o średnicy 30 cm i przenieść na blachęśrodek ciasta posypać 3/4 łyżki
mąki, zostawiając ok. 4 cm od brzegu na zawinięcienastępnie wyłożyć masę
serową, również zostawiając ok. 4 do 5 cm od brzegu na zawinięcie na
masie rozłożyć najpierw duże plastry
pomidorów, a
między nimi
pomidorki koktajlowe cięciem do góry.
Pomidory posypać
tymiankiem,
sola i
pieprzem. Zawinąć brzeg ciasta na
pomidory i masę
serowąrozpuścić 2 łyżki
masłabrzeg posmarować za pomocą pędzelka odrobiną
masła, a większością
masła polać równomiernie
pomidorytartę piec w 200°C przez ok. 40 min. do godziny, lub do momentu aż masa serowa się zetnie i zarumieni, a
pomidory przypieką. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia, posmarować brzeg odłożonym
jajkiem, by apetycznie się zezłociłtartę lekko przestudzić, by masa serowa bardziej stężała. Podawać na ciepło lub na zimno. Przed podaniem posypać świeżymi listkami
bazylii