Wykonanie
ciasto800 g
mąki1
burak ćwikłowy pieczony1
jajkosól1 łyżka
olejuwodanadzienie800 g
szpinaku200 g
sera feta3-4 ząbki
czosnkuolej do smażenia
sólpieprzBurak przekroić na mniejsze kawałki, dodać odrobinę
wody i zmiksować przy pomocy blendera, dodać jeszcze
wody by masy buraczanej było 400 ml
Mąkę przesiać , dodać
jajko,
sól,
olej, i masę buraczaną, początkowo mieszać łyżką , następnie zagnieść ciasto pierogowe.
Szpinak rozmrozić, na patelni przysmażyć
czosnek , dodać
szpinak i smażyć aż odparuje cały płyn, doprawić
solą i
pieprzem,, wystudzić, dodać pokruszony
ser , wymieszać.Ciasto wałkować cienko, wykrawać szklanką krążki i nadziewać nadzieniem. Uformować pierogi.Ugotować pierogi we wrzątku. (do
wody warto dodać 2 łyżki
octu jabłkowego by pierogi nie straciły koloru)Ja podałam je z
sosem pieczarkowym, można użyć inne
białe sosy.