ßßß

ciasto800 g mąki1 burak ćwikłowy pieczony1 jajkosól1 łyżka olejuwodanadzienie800 g szpinaku200 g sera feta3-4 ząbki czosnkuolej do smażeniasólpieprzBurak przekroić na mniejsze kawałki, dodać odrobinę wody i zmiksować przy pomocy blendera, dodać jeszcze wody by masy buraczanej było 400 mlMąkę przesiać , dodać jajko, sól, olej, i masę buraczaną, początkowo mieszać łyżką , następnie zagnieść ciasto pierogowe.
Szpinak rozmrozić, na patelni przysmażyć czosnek , dodać szpinak i smażyć aż odparuje cały płyn, doprawić solą i pieprzem,, wystudzić, dodać pokruszony ser , wymieszać.Ciasto wałkować cienko, wykrawać szklanką krążki i nadziewać nadzieniem. Uformować pierogi.Ugotować pierogi we wrzątku. (do wody warto dodać 2 łyżki octu jabłkowego by pierogi nie straciły koloru)Ja podałam je z sosem pieczarkowym, można użyć inne białe sosy.