Wykonanie
Naleśniki, niby cóż może być prostszego, jednak dla początkujących przygotowanie odpowiedniego ciasta na naleśniki to nie lada wyzwanie. Pamiętam swoje początki, ciasto wychodziło to za rzadkie to za gęste, a to za chrupiące i trudno było zwijać naleśniki. Z czasem powstały proporcje na ciasto prawie idealne i chcę się nimi z
Wami podzielić. Oczywiście jak to w kuchni bywa, wiele też zależy od produktów, ważna jest też patelnia do smażenia (najlepiej taka z powłoką ceramiczną, wtedy stosujemy minimalne ilości tłuszczu).
Składniki:ciasto:2
jajka2 szklanki
mąki1 szklanka
mleka1 szklanka
wodyszczypta
solifarsz:100 g
sera typu
Feta500 g
świeżego szpinaku (może być również mrożony)2 ząbki
czosnkupieprz do smaku1 łyżeczka
mąkiolej do smażeniaPrzygotowanie:Zmiksować
jajka ze szczyptą
soli, dodać
mleko i miksując stopniowo wsypywać przesianą
mąkę i dolewać
wody. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję (bez grudek) odstawić na 10 - 15 minut. Po tym czasie smażyć na gorącej, lekko natłuszczonej patelni, cienkie, lekko przyrumienione z każdej strony naleśniki.
Szpinak opłukać dokładnie z piasku, większe listki pokroić, sparzyć wrzątkiem zanurzając na chwilę sito ze
szpinakiem w garnku z wrzątkiem i odcedzić z
wody. Jeśli używamy
mrożonego szpinaku, to ten punkt pominąć.Na patelni rozgrzać
olej, dodać drobno posiekany
czosnek, po chwili dodać
mąkę (cały czas mieszać, aby nie przypalić). Następnie dodać
szpinak, przyprawić
pieprzem (nie solić, gdyż
ser Feta jest słony). Smażyć chwilę, aby ewentualnie odparowała
woda.Do gorącego
szpinaku dodać rozdrobniony
ser Feta, dokładnie wymieszać (nie smażyć). Pod wpływem ciepła
ser lekko zacznie się topić i oklejać
szpinak.Smarować farszem naleśniki i zwijać je w rulony lub składać w koperty.Dobrze smakują jeszcze ciepłe, chociaż ja wolę wystudzone, gdy naleśnik lekko przejdzie smakiem
szpinaku.