Wykonanie
Choć dziś trudno określić kto pierwszy wymyślił hummus (autorstwo przypisują sobie i Libańczycy, i Izraelczycy),wiadomo, że jest to potrawa nie tylko smaczna, ale i zdrowa. W 100 gramach domowej pasty znajdziemy około 180 kcal, a przy tym sporo błonnika,
białka, minerałów (np. manganu) oraz witamin (zwłaszcza z grupy B). Hummus ma również tę zaletę, że sprawdzi się zarówno jako pasta do kromki
chleba na śniadanie, jak i egzotyczna przekąska na spotkanie z przyjaciółmi.Czego potrzebujemy?Do przygotowania hummusu potrzebna nam będzie przede wszystkim
ciecierzyca. Potocznie często zwie się ją
cieciorką, jednak określenie to nie jest do końca poprawne.
Cieciorka to bowiem roślina bardzo blisko spokrewniona z
ciecierzycą (obydwie należą do rodziny bobowatych), albo też samica cietrzewia.Oprócz
ciecierzycy będziemy potrzebować także sezamowej pasty tahini (czasem zwaną tahin lub tahiną), świeżego
czosnku,
oliwy lub
oleju (najlepiej
sezamowego),
soku z cytryny i
soli (opcjonalnie można dodać
pieprz). Jeśli wolisz mniej zwarty, a za to bardziej kremowy hummus, możesz dodać do niego także nieco
wody.Jak to się robi?Przed gotowaniem suche ziarna
ciecierzycy, podobnie jak
fasolę na
fasolkę bretońską, należy najpierw namoczyć. W tym celu zalewamy je zimną
wodą (najlepiej w garnku, w którym później będziemy ją gotować) i pozostawiamy na całą noc. Objętościowo
wody powinno być dwa
razy więcej niż ziaren. W trakcie moczenia
ciecierzyca mocno napęcznieje.Po tym czasie musimy ją odcedzić, a następnie ponownie zalać
wodą tak, aby sięgała nieco ponad poziom ziaren. Następnie gotujemy
ciecierzycę przez około 2-3 godziny na wolnym ogniu, do momentu, aż będzie miękka i kremowa w środku. Aby przyspieszyć ten proces niektórzy dodają do
wody (tuż przed gotowaniem) łyżeczkę
sody oczyszczonej.Ugotowaną
ciecierzycę odcedzamy i przepłukujemy na sicie. Następnie umieszczamy w misie blendera wraz z
czosnkiem (na 1 szklankę suchych ziaren
ciecierzycy wystarczą 1-2 ząbki), pastą tahini,
sokiem z cytryny oraz
oliwą lub
olejem. Miksujemy tak długo, aż uzyskamy pastę o optymalnej gładkości, w razie potrzeby dolewając po trochu
wodę.Hummus - klasyczny przepis20 dag suszonej
ciecierzycy (namoczonej przez noc)10 dag pasty tanin2 zmiażdżone ząbki
czosnkuoliwa2 łyżki
soku z cytryny1 łyżka
oleju sezamowegosólpieprz kajeński
Ciecierzycę gotuj około 2 godzin na małym ogniu. Gdy będzie zupełnie miękka, odcedź (pozostaw nieco
wody, w której się gotowała) i zmiksuj w blenderze. Dodaj pastę tahin,
czosnek,
sok z cytryny i tyle
oliwy, aby powstała gładka masa. Jeśli trzeba, dodaj nieco
wody, w której gotowała się
ciecierzyca. Wstaw do lodówki, a
potem skrop olejem sezamowym i podawaj z
pitą.Źródło: Miesięcznik Kuchnia

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGHummus w wersji uproszczonejNie chce Ci się gotować
ciecierzycy, nie masz tahini, a może po prostu chcesz szybko przygotować hummus? To da się zrobić.Wystarczy, że zamiast suchych ziaren
ciecierzycy, zaopatrzysz się w puszkę
ciecierzycy konserwowej. Tahini możesz z kolei zastąpić kilkoma łyżkami ziarenek białego
sezamu (wystarczy 3-5 łyżek - dodaj według uznania), który powinieneś znaleźć w większości marketów. Jeśli chcesz, możesz podprażyć go na suchej patelni, dzięki
czemu jego smak będzie bardziej wyczuwalny w gotowej paście. Do tego
oliwa lub
olej, ząbek
czosnku oraz
sok z cytryny,
sól i
pieprz do smaku. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką pastę za pomocą blendera i gotowe.Z czym to się je?Hummus nie zawsze musi smakować tak samo. Można go urozmaicać, dodając do niego ulubione
przyprawy,
zioła czy warzywa. Do najpopularniejszych dodatków należą
suszone pomidory z zalewy (dodajemy przed rozpoczęciem miksowania), a także słodka lub
ostra papryka. Do pasty można dodać również
oliwki,
awokado, pieczone
buraki, a także
chrzan (lub wasabi).Przed podaniem hummus można polać
olejem lub
oliwą i posypać
słodką papryką,
pieprzem - czarnym lub kajeńskim, ugotowanymi ziarnami
ciecierzycy,
orzeszkami pinii, czy też zatarem (za'atar to arabska
mieszanka przypraw zawierająca zwykle
oregano,
tymianek,
majeranek, zmielony sumak, ziarna
sezamu oraz
sól). Do pasty możemy serwować świeże
pieczywo (w klasycznej wersji cienkie
chlebki pita),
krakersy, a także pokrojone w słupki warzywa, np.
marchewki,
paprykę,
ogórki lub gałązki
selera naciowego.Zobacz również nasze przepisy na:Hummus ekspresowyHummus z
suszonymi pomidoramiCzerwony hummus na krakersach
ryżowychTortilla z humusem, grillowaną
cukinią i
tofu [Jakub Kuroń gotuje]



Blender ADLER AD 4054 Blender Princess Mini 212065 Blender Sencor SHB 3323