Wykonanie
Zupa pomidorowa30 minut 0Ocena: brakZupa pomidorowa – klasyk, zawsze na czasie :) Składniki: 2 litry rosołu+marchewka z rosołu 150-200g
koncentratu pomidorowego 1
cebula 150ml
śmietanki 30% garść świeżej
natki pietruszki 2 łyżki
sera pleśniowego ( opcjonalnie )
sól,
pieprz i
cukier do smaku Przygotowanie: Czysty przecedzony rosół zagotowujemy ( ewentualnie z
marchewką z rosołu…
JustynaZupa pomidorowa30 minut 0Ocena: brakSzybka i co najważniejsze zdrowa zupa pomidorowa, z wykorzystaniem świeżych
pomidorów. Fajna propozycja na poniedziałkowy obiad ( z pozostałym z niedzieli rosołem ). Teraz, w sezonie, kilogram
pomidorów to w zasadzie ten sam koszt co słoik koncentratu, a smak takiej zupki, o niebo lepszy :) Składniki: 1,5 litra rosołu 1kg…
JustynaDomowa
vegeta3 godziny 1Ocena: brakSkładniki: 3
marchewki 3
pietruszki 1 duża
cebula pół pęczka
natki pietruszki pół
selera 1
por ( biała część ) 2 ząbki
czosnku 3 kulki
ziela angielskiego 2
liście laurowe pół łyżeczki
kurkumy 1,5 łyżeczki
lubczyku ( u mnie suszony Tytki Smaku ) Przygotowanie:
Marchewki,
pietruszki,
seler,
por,
cebulę i…
JustynaSzybka pieczarkowa na rosole30 minut 0Ocena: brakPierwszy raz robiłam
pieczarkową na rosole ( bo oczywiście zawsze była pomidorowa ) a wyszła o wiele, wiele lepsza od tej, którą gotuję zazwyczaj normalnie na kościach, kostce czy porcji rosołowej. Jest delikatniejsza, aromatyczna i szybka w przygotowaniu :) Składniki: przecedzony, czysty rosół ( 1,5-2 l ) 300g
pieczarek 1…
JustynaBarszcz biały1 godzina 0Ocena: brakBarszcz biały na
białej kiełbasie i wędzonce. Podany z
jajkiem :) Wersji tej zupy jest baaardzo dużo. Każdy gotuje według własnych smaków, przyzwyczajeń i upodobań, dlatego barszcz barszczowi nie równy :) U każdego smakuje inaczej. Mój jest delikatny, o lekko kremowej konsystencji. Składniki: 3
białe kiełbasy kawałek wędzonki ( u…
JustynaKapuśniak na wędzonych kościach, z
ziemniakami1 godzina 30 minut 0Ocena: brakKapuśniak z
kiszonej kapusty, na kościach wędzonych – zmora mojego dzieciństwa, kiedy to Mama ją robiła, a dziś ? Sama gotuję, sama jem i nie wyobrażam sobie bez niej Mojej kuchni :) Składniki:
kapusta kiszona ( około 400g ) 3 kości wędzone z
mięsem 1 większa
marchewka 1
pietruszka 2…
JustynaRosół z
kaczki4 godziny 3Ocena: brakSkładniki: porcja z
kaczki 3
marchewki 3
pietruszki kawałek
selera 1 duża
cebula gałązka świeżego
lubczyku 1
por 2 gałązki
pietruszki zielonej posiekana
natka pietruszki do ozdobienia 3
liście laurowe, 3 ziarenka
ziela angielskiego, kilka ziaren
pieprzu sól,
pieprz,
vegeta Przygotowanie: Do garnka z zimną
wodą wkładamy porcję z
kaczki…
JustynaGrochówka na wędzonce2 godziny 0Ocena: brakSkładniki: kości wędzone 2 szklanki
grochu łuskanego 2
kiełbasy wędzone kawałek
boczku wędzonego 2
marchewki kawałek
selera 1
pietruszka kilka
ziemniaków 1
cebula 1 ząbek
czosnku vegeta 2
liście laurowe kilka ziarenek
angielskiego ziela sól,
pieprz,
majeranek Przygotowanie: Do garnka wkładamy kości i gotujemy około 20 minut. Zbieramy ewentualne szumowiny,…
JustynaBarszcz czerwony2 godziny 0Ocena: brakSkładniki: kości na zupę
włoszczyzna ok. 6-8 dużych
buraków 2
cebule 4
liście laurowe 4
ziela angielskie łyżka
octu czosnek ( 2-3 ząbki)
maggi cukier sól pieprz garść
majeranku Przygotowanie:
Buraki i
włoszczyznę obieramy i myjemy ( ja
buraki kroję na ćwiartki, lub połówki ). Do garnka wkładamy kości, zalewamy…
JustynaFlaczki wołowe0Ocena: brakSkładniki: – 900g krojonych flaków wołowych – 2
marchewki –
pietruszka ( korzeń ) – kawałek
selera – 1
cebula –
przyprawa do flaków –
majeranek –
ziele angielskie,
liść laurowy – szczypta
papryki mielonej ostrej,
sól,
pieprz – 2 łyżki
masła – 2 łyżki
mąki Przygotowanie: * Flaczki zalewamy…
JustynaChrupiące, domowe grzanki do zup i sałatek1Ocena: brakByło wykorzystanie suchej
bułki na
bułkę tartą, zwykłą i
smakową, więc
pora na
chleb… Czerstwy i już nie pierwszej świeżości. Ja taki wykorzystuję właśnie na grzanki, które również można zrobić z nutą
czosnku, czy ulubionych
ziół. Dzisiaj zwykłe, tradycyjne i klasyczne grzanki, które będą świetnym uzupełnieniem/dodatkiem sałatek, zup i kremów,…
JustynaZupa fasolowa2Ocena: brakChyba nie bez powodu
fasolową robimy najczęściej o takiej
porze jak teraz, czyli gdy dopadają Nas już jesienne chłody, za
rogiem już prawie śnieg, po prostu jest zimno i nie przyjemnie. To zupa, która zaraz po grochówce, jest bardzo sycąca i rozgrzewająca – idealna na jesienno-zimową pogodę. Składniki: – 400…
JustynaZupa pieczarkowa30 minut 8Ocena: brakSkładniki:
pieczarki ( ilość wg uznania ) 1 duża
cebula 2
marchewki,
pietruszka, kawałek
selera ziemniaki około 2 łyżek
śmietany garść
natki pietruszki, bądź
koperku 3 kulki
ziela angielskiego, 2
liście laurowe sól,
pieprz Przygotowanie: Gotujemy
bulion warzywny, bądź
mięsny ( jak kto woli ) z
liściem laurowym i zielem…
JustynaZupa gulaszowa2Ocena: brakRozgrzewająca i sycąca zupa gulaszowa:) Składniki: – 600g
wołowiny –
wywar lub 3 kostki wołowe – 1
czerwona papryka – 2 ząbki
czosnku – 4
ziemniaki – 2
cebule – 3
pieczarki – 2 łyżki
koncentratu pomidorowego – mały słoiczek
papryki konserwowej –
przyprawy:
papryka słodka,
papryka ostra,
sól,
pieprz,…
JustynaRosół drobiowy3Ocena: brakRosół wydaje się być najprostszą zupą, jednak wielu z nas ma problem z jego przygotowaniem. Spotkałam się nawet z kilkoma osobami, które jak twierdzą, nawet się za niego nie zabierają bo nie potrafią. Gdzie więc tkwi problem? Co jest nie tak z ta potrawą? Dzisiaj przepis na rosół drobiowy, najprostszy.…
JustynaZupa brokułowa z
serkiem topionym3Ocena: brakZupa brokułowa? Pierwszy raz ugotowałam ją jakieś 4 lata temu widząc, w którymś z programów kulinarnych. Od tamtej
pory jednak słuch w mojej kuchni po niej zaginął. Dlaczego? Sama nie wiem. Ale dziś przeglądając swoje stare zapiski w zeszycie, znalazłam taką notkę: ”
brokuł,
serek,
włoszczyzna ” i od razu…
Justyna