ßßß
MięsoDo przygotowania tatara standardowo używa się polędwicy wołowej. Ja lubię eksperymentować i uważam, że większość dobrej, sezonowanej, miękkiej wołowiny dobrze sprawdzi się jako jej zamiennik. Serce wołowe, ligawa (czasami), miękki antrykot czy rostbef wymagają jednak znacznie dłuższego siekania niż polędwica, przepuszczenie mięsa przez maszynkę to sposób prymitywny, zadający ponowną śmierć zwierzęciu.Jak wspomniałam tatar siekamy ręcznie tnąc mięso w poprzek włókien aby pozbawić je twardej i ciężkiej struktury.DodatkiDo wołowiny w okresie PRL’u podawało się cebulę, maggi, korniszony i żółtko. Lubię te dodatki, jednakże mając otwartą głowę można i należy eksperymentować. Właśnie tak wypracowałam swój autorski sposób przygotowywania tatara i testując wiele możliwości odkryłam wspaniałe składniki, które wyjątkowo dobrze podkreślają smak wołowiny.Co pasuje do tataraWarzywa dodawane do mięsa: Czerwona cebula, kapary, korniszony, zielony pieprz marynowany, oliwkiDodatki smakowe dodawane do mięsa: Mój ulubiony: sos worcester (może być używany na zmianę z maggi), ekstrakt drożdżowy Mermaid, sos sojowy, chrzan wasabi, musztarda, oliwa z oliwek, olej truflowy (wspaniałe podkreśla smak mięsa)Dodatki do podania: tarty parmezan, siekana czerwona cebula, korniszony, oliwa, żółtkoMój tatar to mieszanka kuchni polskiej z kuchnią włoską z odświeżającą sałatką z rukoli w sosie miodowym. Zasłynął on już w szerszym towarzystwie i jestem pewna, że zachwyci także Twoich gości!Składniki:8 porcji:250 g polędwicy wołowej1 czerwona cebula2- 2 1/2 łyżki kaparów z zalewy + 1 łyżka do podania4 łyżki oliwy z oliwek3 łyżki sosu worcester ( lub 2 łyżki maggi)sól morska i tłuczony pieprz do smaku3 żółtka zerówki1 łyżka musztardy kremskiej lub dijon (lub więcej do smaku)4 łyżki tartego parmezanuoliwa do podaniaSałatka:125 g rukoli (op.)4 łyżki miodu5 łyżek soku z cytrynytłuczony pieprzPrzygotowanie:TatarPolędwicę drobno posiekać ostrym nożem, w poprzek włókien mięsa.Następnie posiekać cebulę i kapary, po czym dodać je do mięsa.Doprawić musztardą, sosem worcester, oliwą, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.Jajka sparzyć. Żółtka oddzielić od białek, po czym roztrzepać je delikatnie widelcem.Porcje tatara nakładać łyżką umoczoną w żółtku, po czym polać je żółtkiem, skropić oliwą, posypać resztą kaparów i świeżo tartym parmezanem.Sałatka:Składniki sosu wymieszać trzepaczką (jeśli miód jest twardy należy podgrzać do w miseczce umieszczonej nad garnkiem z gorącą wodą). Dodać sałatę i pieprz dokładnie wymieszać i podawać w misce obok tatara.Trik: Przy sałatce umieść parmezan i tarkę, goście sami będą się nim częstować do woli.Powiązane notki:Klopsiki / pulpety w sosie marchewkowym – najlepszy przepisLeczo – najlepszy przepis – z pomidorami, cukinią i paprykąNajlepszy i najszybszy przepis na Sernik z rodzynkamiKarpatka z kremem – najlepszy przepis na ciasto parzoneSTIR FRY : Wołowina w sosie słodko kwaśnym – obiad w 20 minut