ßßß Cookit - przepis na Tatar po polsku

Tatar po polsku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 3
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
polędwica końska 60 dekagramów
cebula 1 sztuk
żółtko 4 sztuk
sardynki z puszki 4 sztuk
pieczarka marynowana 3 sztuk
korniszon 2 sztuk
musztarda 1 łyżek deserowych
maggi 1 łyżek deserowych
oliwa 1 łyżek deserowych
papryka według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Mięso trzykrotnie przepuścić przez maszynkę. Cebulę posiekać, korniszony i grzyby pokroić jak najdrobniej. Wymieszać mięso z oliwą, musztardą oraz maggi, podzielić na cztery porcje. Na każdej z nich w zagłębieniu umieścić całe żółtko i sardynkę. Obok położyć cebulę, korniszony i pieczarki. Podawać z białym lub ciemnym pieczywem, krążkiem masła oraz zestawem przypraw (sól, pieprz, maggi, papryka, oliwa).
Uwagi:
Można użyć polędwicę wołową.
Potrawy z Mięsa
Komentarze:
Autor: pies_andaluzyjski
Data: 2011-03-08
Taaak. Oliwa to nieodzowny składnik kuchni polskiej i tatara po polsku...
Autor: zibi_scj55
Data: 2011-03-08
Dodawanie sardynki to próba utrzymania sznytu tatara z okresu kiedy fileciki anchowies kupowało się w każdym sklepie rybnym, delikatesowym i kolonialnym. Monmopol w gastronomii SPOŁEM wprowadził biedną, bezsmakowa sardynkę. O tempora, o mores!!!
Autor: Sue
Data: 2011-03-05
hmm wydaje mi się, że 3krotne przemielenie mięsa to stanowczo za dużo. Najlepszy jest tatar z siekanego mięsa. Pozdrawiam
Autor: bartecki
Data: 2011-01-31
Pełen szacuneczek kazdy lubi tworzyć dzieło w kuchni ,ale jednak myślę że te sardynki i grzyby tylko minimalizuja smak prawdziwego tatara
Autor: Agata
Data: 2010-07-27
Co to za bezsensowne udziwnienie z sardynką. Równie dobrze można podać zmieloną brukiew. Fuu!
Autor: marcin
Data: 2010-05-21
Jak robić już tatara z koniny bądź polędwicy wołowej, to należy sobie odpuścić mielenie, podobnie jak wszystkie dodatki typu sardynki, papryke musztarde itp. Mięso siekamy drobno, a jedynymi dodatkami są żółtko, sól, pieprz, ewentualnie oliwa, maggi. Do mielenia nadaje się gorsze gatunkowo mięsu typu ligawa, antrykot, rozbratel czy rumsztyk i wtedy możemy sobie dodawać inne dodatki.
Autor: zbyszko
Data: 2009-12-19
Niebo w gębie :)
Autor: kucharz
Data: 2009-07-25
wielki szajs jak tak bardzo lubisz ryby to kup sobie paprykarza.anie psuj smaku prawdziwego tatara.
Autor: Mike
Data: 2009-04-06
tatar jest super
Autor: mur
Data: 2009-02-14
Nie ma nic lepszego na świecie! Mniam, mniam...
Autor: topol
Data: 2009-01-02
ja wlasnie zajadam.Super!!!!
Autor: ktoś
Data: 2008-12-04
ale tatar jest pyszny
Autor: michał
Data: 2008-11-18
Idę właśnie robić, pewnie zjem samemu taką porcyjkę :))
Autor: sylwia
Data: 2008-10-24
bardzooo pyszne:)
Autor: Tomek
Data: 2008-02-13
no super ;D właśnie jem...pychota....
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/189/Tatar-po-polsku