Wykonanie
Befsztyk tatarski w wersji ekskluzywnej, w wykonaniu mojego synka – polecam – pyszny i oryginalny.Jak to dobrze, że czasem można zdać się na gust kulinarny młodszego pokolenia i pozostawić im całą kuchnię do dyspozycji:)
Dla wyostrzenia smaku synek dodał łyżkę
Musztardy Delikatesowej Kieleckiej a dla nadania charakteru odrobinę kremu balsamicznego i łyżkę
oliwy truflowej.Dla miłośników wersji klasycznej polecam bez
oliwy i bez kremu balsamicznego z samym świeżo zmielonym
pieprzem.
Składniki:
mięso wołowe na tatara – mielona
polędwica – 250 g,
żółtko jajka – 1 szt,
cebula – 1 szt,
oliwki zielone faszerowane
papryką – 75 g,
Musztarda Kielecka Delikatesowa- 1 łyżka,
oliwa truflowa – 1 łyżka,krem balsamiczny – 1 łyżeczka,
sól do smaku,
pieprz świeżo zmielony do smaku.Przygotowanie:Zmielone
mięso wołowe (u mnie kupiona
polędwica już w wersji na tatara) wymieszać z
musztardą oraz
żółtkiem.
Cebulkę średniej wielkości drobno posiekać. Odcedzić i pokroić w kosteczkę
oliwki. Wymieszać
oliwki oraz
cebulkę z
mięsem i doprawić do smaku. Uformować tatara na talerzyku i polać z wierzchu
oliwą truflową oraz kremem balsamicznym… tuż przed konsumpcją można wymieszać
mięso jeszcze raz lub jeść maczając w
oliwie. Smacznego.