ßßß Cookit - przepis na Tatar z musztardą, oliwkami i innymi dodatkami

Tatar z musztardą, oliwkami i innymi dodatkami

nazwa

Wykonanie

Befsztyk tatarski w wersji ekskluzywnej, w wykonaniu mojego synka – polecam – pyszny i oryginalny.
Jak to dobrze, że czasem można zdać się na gust kulinarny młodszego pokolenia i pozostawić im całą kuchnię do dyspozycji:)
Dla wyostrzenia smaku synek dodał łyżkę Musztardy Delikatesowej Kieleckiej a dla nadania charakteru odrobinę kremu balsamicznego i łyżkę oliwy truflowej.
Dla miłośników wersji klasycznej polecam bez oliwy i bez kremu balsamicznego z samym świeżo zmielonym pieprzem.
Składniki:
mięso wołowe na tatara – mielona polędwica – 250 g,
żółtko jajka – 1 szt,
cebula – 1 szt,
oliwki zielone faszerowane papryką – 75 g,
Musztarda Kielecka Delikatesowa- 1 łyżka,
oliwa truflowa – 1 łyżka,
krem balsamiczny – 1 łyżeczka,
sól do smaku,
pieprz świeżo zmielony do smaku.
Przygotowanie:
Zmielone mięso wołowe (u mnie kupiona polędwica już w wersji na tatara) wymieszać z musztardą oraz żółtkiem. Cebulkę średniej wielkości drobno posiekać. Odcedzić i pokroić w kosteczkę oliwki. Wymieszać oliwki oraz cebulkę z mięsem i doprawić do smaku. Uformować tatara na talerzyku i polać z wierzchu oliwą truflową oraz kremem balsamicznym… tuż przed konsumpcją można wymieszać mięso jeszcze raz lub jeść maczając w oliwie. Smacznego.
Źródło:http://galantyna.pl/2015/04/tatar-z-musztarda-oliwkami-i-innymi-dodatkami