ßßß Cookit - przepis na Domowy tatar wołowy. Urozmaicenie na kolację - niekoniecznie z polędwicy

Domowy tatar wołowy. Urozmaicenie na kolację - niekoniecznie z polędwicy

nazwa

Wykonanie

Nie ukrywajmy. Jesteśmy narodem zjadaczy kanapek. Śniadanie i kolacja to przeważnie pieczywo z wędliną, serem i pomidorem. Pewnie, że smacznie, ale na dłuższą metę nudno. No i wcale nie tak zdrowo. Pieczywo przeważnie z konserwantami, o kupnych wędlinach lepiej nie wspominać. A o tej porze roku to i pomidor tylko nazwę ma wspólną ze zdrowym, sezonowym owocem. Warto więc chociaż urozmaicać składniki kanapek jeśli nie potrafimy z nich zrezygnować.
Tatar wołowy jest doskonały do tego celu. Wprawdzie nie należy do najbardziej lekkostrawnych dodatków jednak walory smakowe i właściwości mięsa wołowego dają usprawiedliwienie do takiego szaleństwa na kolację.
Niemalże od razu po powrocie z rehabilitacji Mama wybrała się na targ - w ramach kontynuacji ćwiczeń oczywiście ;) U zaprzyjaźnionego sprzedawcy zakupiła przydział mięsa wołowego jak dla wojska. Do pieczenia, na bitki, bigos itd. Słowem cała micha mięsa do przerobienia. Z udźca na przykład udało się wykroić piękne kawałki mięsa. I właśnie z nich powstał tatar na naszą kolację.
Składniki (na małą miseczkę tatara):
ok. 30 dag ładnego, chudego mięsa wołowego (polędwica, fragmenty udźca)
1żółtko
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz świeżo mielony
Dodatki:
kilka pikantnych korniszonów
1 drobno posiekana cebula
musztarda Dijon
2 kromki pieczywa wieloziarnistego
plaster sera żółtego mierzwionego
Przygotowanie:
Mięso mielimy dwukrotnie. Wbijamy jedno żółtko. Skrapiamy solidnie oliwą z oliwek. Solimy i pieprzymy do smaku. Podstawowa wersja domowego tatara gotowa.
Ja swoje mega - smaczne kanapki skomponowałam następująco. Pieczywo wieloziarniste posmarowałam masłem oraz musztardą dijon. Nałożyłam tatara. Posypałam drobno posiekanymi cebulą i korniszonem. Pyszności. Z czystego łakomstwa mogłabym zjeść kolejne dwie kanapki przygotowane w ten sposób. Choć dwie kanapki z surową wołowiną wystarczą by poczuć niesamowitą sytość.
Doskonała alternatywa dla standardowych kanapek. Należy oczywiście pamiętać by kupować mięso ze sprawdzonego źródła - przebadane, świeże i odpowiednio przechowywane oraz zużyć je od razu po przygotowaniu,. A do tatara należy wykorzystywać mięso najlepszej jakości - chude, niepoprzerastane, jasne, świeże i z młodego zwierza ;)
Źródło:http://cytryny-jak-maliny.blogspot.com/2014/02/domowy-tatar-woowy-urozmaicenie-na.html