Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
polędwica wołowa ze środkowej części 400 gramów
oliwa 200 mililitrówrosół
mięsny 4 łyżek stołowych
żółtka 1 sztuk
musztarda 1 łyżek stołowych
sok z cytryny według uznania
sos worcester według uznania
parmezan 50 gramów
rukola 50 gramów
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Sos:
żółtko utrzeć z
musztardą,
sokiem z cytryny,
sola oraz
pieprzem. Ciągle ucierając, stopniowo wlewać
oliwę. Kiedy sos będzie już spójny i gęsty, wlać chłodny rosół. Dodać kilka kropel
sosu worcester i ponownie energicznie wymieszać.
Polędwicę oczyścić z błon i żyłek. Owinąć folią i włożyć na 30 minut do zamrażalnika, aby
mięso dobrze stężało, a nie mroziło się zbyt mocno. Odwinięte z foli
mięso pokroić w jak najcieńsze plasterki. Aby plastry były jeszcze cieńsze, można je ułożyć
między dwoma płatami folii i lekko rozpłaszczyć wałkiem do ciasta. Na szerokim ostrzu noża przenieść plasterki
mięsa na talerz. Skropić obficie sosem, oprószyć
solą oraz
pieprzem. Posypać cienkimi
płatkami parmezanu i ułożyć listki
rukoli. podawać z
cytryną i
białym pieczywem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaPotrawy z
MięsaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: