ßßß Cookit - przepis na Carpaccio z polędwicy

Carpaccio z polędwicy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
polędwica wołowa ze środkowej części 400 gramów
oliwa 200 mililitrów
rosół mięsny 4 łyżek stołowych
żółtka 1 sztuk
musztarda 1 łyżek stołowych
sok z cytryny według uznania
sos worcester według uznania
parmezan 50 gramów
rukola 50 gramów
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Sos: żółtko utrzeć z musztardą, sokiem z cytryny, sola oraz pieprzem. Ciągle ucierając, stopniowo wlewać oliwę. Kiedy sos będzie już spójny i gęsty, wlać chłodny rosół. Dodać kilka kropel sosu worcester i ponownie energicznie wymieszać.
Polędwicę oczyścić z błon i żyłek. Owinąć folią i włożyć na 30 minut do zamrażalnika, aby mięso dobrze stężało, a nie mroziło się zbyt mocno. Odwinięte z foli mięso pokroić w jak najcieńsze plasterki. Aby plastry były jeszcze cieńsze, można je ułożyć między dwoma płatami folii i lekko rozpłaszczyć wałkiem do ciasta. Na szerokim ostrzu noża przenieść plasterki mięsa na talerz. Skropić obficie sosem, oprószyć solą oraz pieprzem. Posypać cienkimi płatkami parmezanu i ułożyć listki rukoli. podawać z cytryną i białym pieczywem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Włoska
Potrawy z Mięsa
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11089/Carpaccio-z-poledwicy