ßßß
Składniki dla 4 osób:800 gr surowej polędwicy wołowej( koniecznie ze środka)4 czerwone paprykirukolaser Parmiggiano30 ml oliwy + oliwa do skrapianiasól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Grillujemy paprykę na patelni grill, aż skórka stanie się czarna.
Wkładamy grillowaną paprykę do foliowego woreczka i szczelnie zamykamy. Pozostawiamy tak na 10 minut.Dzięki temu z łatwością obierzemy paprykę ze skórki.
Gdy papryka ostygnie obieramy ją ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki.
Miksujemy w blenderze z 30 ml oliwy aż uzyskania jednolitej konsystencji.
Doprawiamy solą i pieprzem.Zmiksowana paprykę podgrzewamy na małym ogniu 10 minut.
Mięso musi być pokrojone cienko na plastry jak bibułka, poprzecznie do przebiegu włókien.Nie jest to łatwe. Można użyć krajalnicy.Takie pokrojenie jest naprawdę sztuką ale warto!Układamy na talerzu rukol ę,
później plastry mięsa.
Doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy schłodzonym puree z czerwonej papryki.
Gotowe carpaccio wołowe podajemy z listkami młodej rukoli i zestruganym w plastry parmezanem. Skrapiamy oliwą.Nie muszę chyba Wam mówić, że mięso na carpaccio musi być świeże i smaczne.Podajemy!Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)