ßßß
Składniki6 porcji:mięso:2 polędwice wieprzowe – ok. 850 g1 mała cebula3 łyżki oliwy3 łyżki sosu teryiaki2 łyżki słodkiej mielonej paprykisól, świeżo mielony pieprzolej do smażeniaulubione frytki lub ziemniaczkisos BBQ:5 łyżek pikantnego keczupu5 łyżek dżemu śliwkowego*1 op. dipu Barbecue Prymatkilka kropli sosu tabascosos koktajlowy:5 łyżek majonezu4 łyżki pikantnego keczupu4 łyżki gęstej słodkiej śmietany1 łyżka cukru* ja użyłam domowego, świetny będzie też dżem wiśniowy lub śliwkowe powidłasałatka:1/2 główki sałaty lodowej2 pomidory5 łyżek ziaren słonecznika1/3 puszki kukurydzyop. francuskiego sosu vanaigrette Prymat3 łyżki oliwy3 łyżki wody2 łyżki słodkiej musztardy1 łyżka cukru lub mioduPrzygotowanie:Polędwice myjemy, osączamy, jeśli ma przerosty oczyszczamy z błon.Obie kroimy w 1 , 5 cm grubości plastry w poprzek włókien ( wszerz ).Lekko rozgniatamy dłonią.Przekładamy do miski.Cebulę drobno siekamy.Mocno doprawiamy solą i pieprzem – najlepiej z młynka, oraz papryką.Dodajemy sos, oliwę i cebulę.Dokładnie wcieramy w mięso.Odstawiamy na 20 minut.Ja w tym czasie zrobiłam sosy, ziemniaczki i sałatkę.Składniki sosu BBQ dokładnie mieszamy, to samo robimy ze składnikami sosu koktajlowego.Słonecznik prażymy na suchej patelni.Oliwę mieszamy z wodą, musztardą, sosem i cukrem. Dokładnie mieszamy.Warzywa myjemy i kroimy.Układamy na półmisku, obsypujemy kukurydzą.Rozgrzewamy olej – tyle aby lekko zakrył dno patelni i smażymy na gorącym plastry mięsa – po około 2 minuty z każdej strony.Gdy mięso się smaży sałatę mieszamy z sosem i słonecznikiem.Podajemy z frytkami.
sos BBQ
Sos koktajlowy
Powiązane notki:Marynata teriyaki – słodko pikantna na grillaKotlety jaglane z sałatą z rukoliMarynata do mięsa pikantno słodka – kurczak, karkówka, rybaKotlety z indyka z cebulkąSałata na stół Wielkanocny