ßßß Cookit - przepis na Krucha Polędwica w pikantnej marynacie, z sosami BBQ , koktajlowym i sałatą

Krucha Polędwica w pikantnej marynacie, z sosami BBQ , koktajlowym i sałatą

Wykonanie

4 Flares Twitter 0 Facebook 4 4 4 4 Flares ×
Polędwica wieprzowa to wyjątkowo pyszne i łatwe w przygotowaniu mięso. Wystarczy jej odrobina przypraw, kilkanaście minut leżakowania w marynacie i można się cieszyć jej niesamowitym smakiem. Do przygotowania tego dania zainspirował mnie konkurs Doradcy Smaku na danie imprezowe. U nas był to niedzielne luźne rodzinne spotkanie – w męskiej przewadze – stąd danie podane w towarzystwie pieczonych ziemniaków z moim akcentem w postaci sałatki z prażonym słonecznikiem i oczywiście dwóch sosów – koktajlowego i BBQ. Mięso przygotowane w ten sposób jest wyjątkowo kruche i delikatne – tak jak w większości przypadków – mniej znaczy lepiej – polędwicę smażymy krótko do ścięcia – nie może być krwista w środku. Użyjcie keczupu który w swoim składzie ma dużo pomidorów, jest gęsty i intensywny w smaku. Ekspresowe imprezowe menu, które zachwyci Waszych gości, możecie podać je też inaczej w postaci kąsków na patyczkach do maczania w dipach!
Składniki
6 porcji:
mięso:
2 polędwice wieprzowe – ok. 850 g
1 mała cebula
3 łyżki oliwy
3 łyżki sosu teryiaki
2 łyżki słodkiej mielonej papryki
sól, świeżo mielony pieprz
olej do smażenia
ulubione frytki lub ziemniaczki
sos BBQ:
5 łyżek pikantnego keczupu
5 łyżek dżemu śliwkowego*
1 op. dipu Barbecue Prymat
kilka kropli sosu tabasco
sos koktajlowy:
5 łyżek majonezu
4 łyżki pikantnego keczupu
4 łyżki gęstej słodkiej śmietany
1 łyżka cukru
* ja użyłam domowego, świetny będzie też dżem wiśniowy lub śliwkowe powidła
sałatka:
1/2 główki sałaty lodowej
2 pomidory
5 łyżek ziaren słonecznika
1/3 puszki kukurydzy
op. francuskiego sosu vanaigrette Prymat
3 łyżki oliwy
3 łyżki wody
2 łyżki słodkiej musztardy
1 łyżka cukru lub miodu
Przygotowanie:
Polędwice myjemy, osączamy, jeśli ma przerosty oczyszczamy z błon.
Obie kroimy w 1 , 5 cm grubości plastry w poprzek włókien ( wszerz ).
Lekko rozgniatamy dłonią.
Przekładamy do miski.
Cebulę drobno siekamy.
Mocno doprawiamy solą i pieprzem – najlepiej z młynka, oraz papryką.
Dodajemy sos, oliwę i cebulę.
Dokładnie wcieramy w mięso.
Odstawiamy na 20 minut.
Ja w tym czasie zrobiłam sosy, ziemniaczki i sałatkę.
Składniki sosu BBQ dokładnie mieszamy, to samo robimy ze składnikami sosu koktajlowego.
Słonecznik prażymy na suchej patelni.
Oliwę mieszamy z wodą, musztardą, sosem i cukrem. Dokładnie mieszamy.
Warzywa myjemy i kroimy.
Układamy na półmisku, obsypujemy kukurydzą.
Rozgrzewamy olej – tyle aby lekko zakrył dno patelni i smażymy na gorącym plastry mięsa – po około 2 minuty z każdej strony.
Gdy mięso się smaży sałatę mieszamy z sosem i słonecznikiem.
Podajemy z frytkami.
sos BBQ
Sos koktajlowy
Powiązane notki:
Marynata teriyaki – słodko pikantna na grilla
Kotlety jaglane z sałatą z rukoli
Marynata do mięsa pikantno słodka – kurczak, karkówka, ryba
Kotlety z indyka z cebulką
Sałata na stół Wielkanocny
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/09/02/krucha-poledwica-w-pikantnej-marynacie-z-sosami-bbq-koktajlowym-i-salata