Wykonanie
4 Flares Twitter 0 Facebook 4 4 4 4 Flares ×
Polędwica wieprzowa to wyjątkowo pyszne i łatwe w przygotowaniu
mięso. Wystarczy jej odrobina przypraw, kilkanaście minut leżakowania w marynacie i można się cieszyć jej niesamowitym smakiem. Do przygotowania tego dania zainspirował mnie konkurs Doradcy Smaku na danie imprezowe. U nas był to niedzielne luźne rodzinne spotkanie – w męskiej przewadze – stąd danie podane w towarzystwie pieczonych
ziemniaków z moim akcentem w postaci sałatki z prażonym
słonecznikiem i oczywiście dwóch
sosów – koktajlowego i BBQ.
Mięso przygotowane w ten sposób jest wyjątkowo kruche i delikatne – tak jak w większości przypadków – mniej znaczy lepiej –
polędwicę smażymy krótko do ścięcia – nie może być krwista w środku. Użyjcie
keczupu który w swoim składzie ma dużo
pomidorów, jest gęsty i intensywny w smaku. Ekspresowe imprezowe menu, które zachwyci Waszych gości, możecie podać je też inaczej w postaci kąsków na patyczkach do maczania w dipach!
Składniki6 porcji:
mięso:2
polędwice wieprzowe – ok. 850 g1 mała
cebula3 łyżki
oliwy3 łyżki sosu teryiaki2 łyżki słodkiej mielonej
paprykisól, świeżo mielony
pieprzolej do smażeniaulubione frytki lub ziemniaczkisos BBQ:5 łyżek pikantnego
keczupu5 łyżek
dżemu śliwkowego*1 op. dipu Barbecue Prymatkilka kropli
sosu tabascosos koktajlowy:5 łyżek
majonezu4 łyżki pikantnego
keczupu4 łyżki gęstej słodkiej
śmietany1 łyżka
cukru* ja użyłam domowego, świetny będzie też
dżem wiśniowy lub
śliwkowe powidłasałatka:1/2 główki
sałaty lodowej2
pomidory5 łyżek
ziaren słonecznika1/3 puszki
kukurydzyop. francuskiego sosu vanaigrette Prymat3 łyżki
oliwy3 łyżki
wody2 łyżki słodkiej
musztardy1 łyżka
cukru lub
mioduPrzygotowanie:
Polędwice myjemy, osączamy, jeśli ma przerosty oczyszczamy z błon.Obie kroimy w 1 , 5 cm grubości plastry w poprzek włókien ( wszerz ).Lekko rozgniatamy dłonią.Przekładamy do miski.
Cebulę drobno siekamy.Mocno doprawiamy
solą i
pieprzem – najlepiej z młynka, oraz
papryką.Dodajemy sos,
oliwę i
cebulę.Dokładnie wcieramy w
mięso.Odstawiamy na 20 minut.Ja w tym czasie zrobiłam sosy, ziemniaczki i
sałatkę.Składniki sosu BBQ dokładnie mieszamy, to samo robimy ze składnikami sosu koktajlowego.
Słonecznik prażymy na suchej patelni.
Oliwę mieszamy z
wodą,
musztardą, sosem i
cukrem. Dokładnie mieszamy.Warzywa myjemy i kroimy.Układamy na półmisku, obsypujemy
kukurydzą.Rozgrzewamy
olej – tyle aby lekko zakrył dno patelni i smażymy na gorącym plastry
mięsa – po około 2 minuty z każdej strony.Gdy
mięso się smaży
sałatę mieszamy z sosem i
słonecznikiem.Podajemy z frytkami.
sos BBQ
Sos koktajlowy
Powiązane notki:Marynata teriyaki – słodko pikantna na grillaKotlety jaglane z
sałatą z
rukoliMarynata do
mięsa pikantno słodka –
kurczak,
karkówka,
rybaKotlety z
indyka z
cebulkąSałata na stół Wielkanocny