ßßß Cookit - przepis na Polędwica marynowana z sosem śliwkowy

Polędwica marynowana z sosem śliwkowy

nazwa

Wykonanie

Polędwica jest moim ulubionym rodzajem mięsa, tym razem wymyśliłam do niej moją prywatną marynatę jak i pyszny sosik. Danie wyszło wyborne. Serdecznie polecam.
Składniki na marynatę:
1 łyżka pure grzybowego lub 1 łyżka sproszkowanych grzybów
3 łyżki oliwy
1,5 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka majeranku
6 łyżek keczupu
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Dodatkowo:
400-500 gr polędwicy wieprzowej
odrobina oleju
Składniki na sos:
4 obrane śliwki węgierki
1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
sól
pieprz
1 łyżka miodu
cukier
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
3/4 szklanki wody
ewentualnie 2 łyżki słodkiej śmietany
Składniki na marynatę dokładnie wymieszać. Polędwice oczyścić z błonek i przekroić na pół. Zanurzyć w marynacie. Najlepiej na całą noc. Następnie obsmażamy polędwice z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Obsmażone polędwiczki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez około 40 minut.
W między czasie przygotowujemy sos. Na patelnie, na której smażyliśmy polędwice wrzucamy śliwki chwilkę obsmażamy, dodajemy do tego cebule i czosnek. Smażymy do momentu zmięknięcia cebuli. Podlewamy wszystko wodą, gotujemy na bardzo małym ogniu na koniec dodajemy pozostałe składniki. Doprawiamy według własnego uznania. Ja dałam na koniec 2 łyżki śmietany.
Źródło:http://gotoweprzepisy.blogspot.com/2012/09/poledwica-marynowana-z-sosem-sliwkowy.html