ßßß

Składniki na marynatę:1 łyżka pure grzybowego lub 1 łyżka sproszkowanych grzybów3 łyżki oliwy1,5 łyżeczki soli1/2 łyżeczki pieprzu1 łyżka majeranku6 łyżek keczupu1 łyżka musztardy1 łyżeczka czosnku granulowanegoDodatkowo:400-500 gr polędwicy wieprzowejodrobina olejuSkładniki na sos:4 obrane śliwki węgierki1/2 cebuli pokrojonej w kostkęsólpieprz1 łyżka mioducukier1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę3/4 szklanki wodyewentualnie 2 łyżki słodkiej śmietanySkładniki na marynatę dokładnie wymieszać. Polędwice oczyścić z błonek i przekroić na pół. Zanurzyć w marynacie. Najlepiej na całą noc. Następnie obsmażamy polędwice z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Obsmażone polędwiczki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez około 40 minut.W między czasie przygotowujemy sos. Na patelnie, na której smażyliśmy polędwice wrzucamy śliwki chwilkę obsmażamy, dodajemy do tego cebule i czosnek. Smażymy do momentu zmięknięcia cebuli. Podlewamy wszystko wodą, gotujemy na bardzo małym ogniu na koniec dodajemy pozostałe składniki. Doprawiamy według własnego uznania. Ja dałam na koniec 2 łyżki śmietany.