Wykonanie
Polędwica jest moim ulubionym rodzajem
mięsa, tym razem wymyśliłam do niej moją prywatną marynatę jak i pyszny sosik. Danie wyszło wyborne. Serdecznie polecam.
Składniki na marynatę:1 łyżka
pure grzybowego lub 1 łyżka sproszkowanych
grzybów3 łyżki
oliwy1,5 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzu1 łyżka
majeranku6 łyżek
keczupu1 łyżka
musztardy1 łyżeczka
czosnku granulowanegoDodatkowo:400-500 gr
polędwicy wieprzowejodrobina
olejuSkładniki na sos:4 obrane
śliwki węgierki1/2
cebuli pokrojonej w kostkę
sólpieprz1 łyżka
mioducukier1 ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskę3/4 szklanki
wodyewentualnie 2 łyżki słodkiej
śmietanySkładniki na marynatę dokładnie wymieszać.
Polędwice oczyścić z błonek i przekroić na pół. Zanurzyć w marynacie. Najlepiej na całą noc. Następnie obsmażamy
polędwice z każdej strony na niewielkiej ilości
oleju. Obsmażone
polędwiczki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez około 40 minut.W
między czasie przygotowujemy sos. Na patelnie, na której smażyliśmy
polędwice wrzucamy
śliwki chwilkę obsmażamy, dodajemy do tego
cebule i
czosnek. Smażymy do momentu zmięknięcia
cebuli. Podlewamy wszystko
wodą, gotujemy na bardzo małym ogniu na koniec dodajemy pozostałe składniki. Doprawiamy według własnego uznania. Ja dałam na koniec 2 łyżki
śmietany.