ßßß
(6 porcji)Składniki:2 piersi z kurczaka, pokrojone w paski3 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki czerwonej pasty curry1 łyżka imbiru, świeżo startego4 ząbki czosnku, drobno posiekanego300 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę1 mały batat, obrany i pokrojony w kostkę (można zastąpić klasycznymi ziemniakami)1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę400 g puszka krojonych pomidorów2-3 chilli posiekane (lub więcej, jeśli lubisz jeszcze bardziej pikantne dania)sól i pieprz400 ml puszka mleka kokosowego1 szklanka bulionu drobiowego1 mała cukinia, pokrojona w plasterki1 łyżka brązowego cukru1 łyżka sosu rybnego1 łyżka suszonej bazylii2 łyżki soku z limonki1/2 szklanki uprażonych na suchej patelni wiórków kokosowychliście kolendry do podaniaPrzygotowanie:W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oleju, włóż kurczaka i smaż do lekkiego zarumienienia, przez około 2-3 minuty. Wyjmij na talerz i odstaw.Do tej samej patelni wlej kolejne 2 łyżki oleju, włóż czerwone curry, imbir i czosnek i smaż na średnim ogniu przez 30 sekund. Następnie dodaj, ziemniaka, jabłko, dynię, cebulę, chili, dopraw solą i pieprzem i smaż na średnim ogniu przez kolejne 10 minut.Następnie wlej mleko kokosowe, bulion, dodaj pomidory, cukinię, brązowy cukier, sos rybny, bazylię i ponownie włóż kurczaka. Zmniejsz ogień do małego, przykryj patelnię i gotuj przez 10 minut, po czym zdejmij pokrywkę i gotuj 5-10 minut, aż dynia i ziemniak zmięknie a sos lekko zgęstnieje. Wmieszaj 2 łyżki soku z limonki i dopraw danie solą i pieprzem.Podawaj curry z ryżem lub makaronem ryżowym, posypane wiórkami i kolendrą.Smacznego!
English versionPumpkin and chicken fall curry(6 servings)Ingredients:2 chicken breasts, sliced into strips3 tablespoons olive oil2 tablespoons red curry paste1 tablespoon ginger, freshly grated4 garlic cloves, minced300 g pumpkin, peeled and cubed1 small sweet potato, peeled and cubed (You can substitute with regular one)1 apple, peeled and cubed1/2 red onion, diced400 g can chopped tomatoes2-3 chillies chopped (or more if You like)salt and pepper400 ml can quality coconut milk1 cup chicken stock1 small zucchini, sliced1 tablespoon brown sugar1 tablespoon fish sauce1 tablespoon dried basil2 tablespoons lime juice1/2 cup toasted on dry pan coconut flakescoriander leaves for servingInstrucionts:Heat 1 tablespoon oil over medium high heat in a large pan, add chicken and cook until browned, approximately 2-3 minutes. Remove chicken to a plate.Heat an additional 2 tablespoons oil over medium high heat in the same pan, add red curry, ginger and garlic and saute for 30 seconds. Next add, sweet potatoes, apple, pumpkin, onion, chilli and season with salt and pepper and continue to cook over medium high heat for 10 minutes.Add coconut milk, chicken stock, tomatoes, zucchini, brown sugar, fish sauce, basil, and return the chicken back to the pan. Reduce heat to low, cover and simmer 11 minutes, next take the lid off and cook 5 -10 minutes or until pumpkin and sweet potatoes are tender. Stir in 2 tablespoons lime juice, taste and salt and pepper to taste.Serve pumpkin coconut curry over rice or rice noodles and top with toasted coconut and cilantro.Enjoy!
Share the post "Jesienne curry z dynią i kurczakiem / Pumpkin and chicken fall curry"


