ßßß Cookit - przepis na Chili porucznika Columbo (Chili con carne II)

Chili porucznika Columbo (Chili con carne II)

nazwa

Wykonanie

"Chili" to skrót od " chili con carne ", czyli chili z mięsem. Potrawa ta jest niezwykle popularna w stanach (USA) Texas, New Mexico, Kalifornia oraz w Meksyku. Oczywiście, każdy stan jest gotów iść na noże o to, że to właśnie tam powstało chili, i że to właśnie ich przepis jest najlepszy. Bo chili to instytucja. Do tego stopnia, że utworzono Międzynarodowe Stowarzyszenie Chil i, które organizuje konkursy gotowania tej potrawy. Przepisy różnią się w zależności od regionu oraz gustów kucharza, jedno jednak jest pewne: danie składa się z mięsa, fasoli, chili oraz pomidorów i przypraw. Faktem jest także, że danie z mięsa, fasoli, papryki i ziół znane było Inkom, Aztekom i Majom na długo przed przybyciem Krzysztofa Kolumba. Potrawa zyskała popularność w Stanach Zjednoczonych w XIX oraz na początku XX wieku, a od 1977 roku chili con carne jest prawnie zarejestrowanym daniem tradycyjnym stanu Texas.
Tak, jak znane i oczywiste jest upodobanie porucznika Columbo do beżowych płaszczy - prochowców i cygar, tak oczywista jest jego wierność chili. W odcinku "Ransom for a dead man" słyszymy taki oto dialog porucznika z kelnerem w jego ulubionej restauracji serwującej chili:
[Kelner] - Zawsze czyta pan menu a potem i tak zamawia pan chili!
[Porucznik] - Mój Boże, to prawda!
- Co podać?
- Poproszę chili.
- No i widzi pan!
- Cóż, ujmijmy to tak: przynajmniej uniknę rozczarowania!
- Co racja, to racja!
Jednak nie jest tak "źle" - porucznik naprzemiennie zamawia jednego dnia chili z fasolą, a kolejnego bez fasoli. Jak sam mówi "dla odmiany". Ulubionym dodatkiem zaś do chili jest keczup i kruszone słone krakersy, które w opinii Columbo nadają daniu smak (więcej o poruczniku i jego miłości do chili przeczytać możecie tu). Poniższy przepis na chili inspirowany jest m.in. Foodnetwork i BBCgoodfood . Chili możemy podać z ryżem, ze świeżym pieczywem. Smaczne będzie nawet z ziemniakami (pieczone lub puree), choć pewnie rodowici Teksańczycy byli by zaskoczeni takim połączeniem. Ponadto, możemy go użyć do przygotowania burritos czy tacos - jest to potrawa dająca wiele możliwości. Dobrze znosi odgrzewanie, świetnie smakuje także na drugi dzień.
1 duża cebula - obrana, drobno posiekana
1 czerwona papryka - pokrojona w kostkę
1-2 papryczki chili - (w zależności od preferowanego stopnia ostrości dania) - pokrojone w plastry
4 plastry wędzonego boczku - pokrojone w kostkę
2 duże ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane
500 g mielonego mięsa wołowego
2 puszki pomidorów (wraz z zalewą)
1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy)
2 czubate łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki brązowego cukru (lub ew. białego)
2 łyżki sosu Worcester
2 kostki czekolady (odłamane z tabliczki)
4 łyżki dobrego keczupu
świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
pieprz cayenne - do smaku
ew. sól - do smaku
olej do smażenia
do podania: kwaśna śmietana, starty ser żółty (np. cheddar), krakersy
1. Potrzebujemy dużej, głębokiej patelni.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, paprykę, boczek i papryczkę chili. Gdy cebula będzie szklista a boczek rumiany, dodajemy mięso mielone i czosnek. Mięso rozdrabniamy na patelni (najwygodniej za pomocą drewnianej łyżki) i smażymy, mieszając, aż wszystkie kawałeczki mięsa będą brązowe.
2. Wówczas dodajemy wszystkie przyprawy, pomidory z puszki wraz z zalewą, fasolę i czekoladę. Dokładnie mieszamy. Potrawę dusimy na wolnym ogniu, aż większość soku z pomidorów odparuje i sos zgęstnieje, ok. 20 minut.
Czekolada jest tu naszym 'tajnym składnikiem", więc nie pomijajcie jej. danie nie będzie w smaku słodkie ani czekoladowe, zyska za to wyjątkową, bardziej autentyczną nutkę smakową.
Gdy danie zgęstnieje według naszych upodobań, dodajemy keczup i doprawiamy je ostatecznie do smaku pieprzem cayenne (jeśli ma być bardziej pikantne), czarnym pieprzem i - w razie potrzeby - solą.
Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, startym serem i oczywiście kruszonymi krakersami.
Serwujemy gorące. Spożywamy koniecznie w prochowcu :)
Kadr (prt scr) z filmu "Ransom for a dead man" (1971) - Porucznik i jego ulubione chili.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/05/Chili-porucznika-Columbo-Chili-con-carne-II.html