Wykonanie
Wieczory są juz chłodne. Wracając zmęczona do domu, mam ochotę na coś rozgrzewajacego, pozywnego i domowego, a przy tym szybkiego w wykonaniu. Armoatyczne
chili z dużą ilościa
fasoli idealnie się tutaj sprawdzi. Potrawa ta świetnie znosi odgrzewanie.
1 duża
cebula - obrana, drobno posiekana1
czerwona papryka - pokrojona w kostkę2 duże ząbki
czosnku - obrane, drobno posiekane250 g
mielonego mięsa wołowego1 czubata łyżeczka kuminu (
kmin rzymski, nie
kminek)1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka wędzonej
paprykiszczypta
chili w płatkach - do smaku1 puszka
pomidorów (wraz z zalewą)1 puszka
czerwonej fasoli (wraz z zalewą)1 puszka
białej fasoli (odsączonej z zalewy, zalewę zachowujemy na wypadek, gdybyśmy chcieli pod koniec rozrzedzać sos)1 łyżka
brązowego cukru (lub ew. białego)2 łyżki
sosu Worcesterświeżo mielony
czarny pieprz i
sól- do smaku
olej do smażeniado podania: kwaśna
śmietana,
starty ser żółty (np.
cheddar),
natka pietruszki1. Potrzebujemy dużej, głębokiej patelni lub garnka.Na niewielkiej ilości
oleju podsmażamy
cebulę i
paprykę. Gdy
cebula będzie szklista, dodajemy
mięso mielone i
czosnek.
Mięso rozdrabniamy na patelni (najwygodniej za pomocą drewnianej łyżki) i smażymy, mieszając, aż wszystkie kawałeczki
mięsa będą brązowe.2. Wówczas dodajemy wszystkie
przyprawy,
pomidory z puszki wraz z zalewą, obie
fasole,
cukier i
sos Worcester. Dokładnie mieszamy. Potrawę dusimy na wolnym ogniu, aż większość soku z
pomidorów odparuje i sos zgęstnieje, ok. 20 minut.Gdy danie zgęstnieje według naszych upodobań, doprawiamy je ostatecznie do smaku
czarnym pieprzem i - w razie potrzeby -
solą.Podajemy ze świeżym
pieczywem, z dużym kleksem kwaśnej
śmietany i
startym serem, posypane
natką pietruszki.Sprobujcie również
Chili Porucznika Columbo.