ßßß Cookit - przepis na Chili Dwie Fasolki

Chili Dwie Fasolki

nazwa

Wykonanie

Wieczory są juz chłodne. Wracając zmęczona do domu, mam ochotę na coś rozgrzewajacego, pozywnego i domowego, a przy tym szybkiego w wykonaniu. Armoatyczne chili z dużą ilościa fasoli idealnie się tutaj sprawdzi. Potrawa ta świetnie znosi odgrzewanie.
1 duża cebula - obrana, drobno posiekana
1 czerwona papryka - pokrojona w kostkę
2 duże ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane
250 g mielonego mięsa wołowego
1 czubata łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka wędzonej papryki
szczypta chili w płatkach - do smaku
1 puszka pomidorów (wraz z zalewą)
1 puszka czerwonej fasoli (wraz z zalewą)
1 puszka białej fasoli (odsączonej z zalewy, zalewę zachowujemy na wypadek, gdybyśmy chcieli pod koniec rozrzedzać sos)
1 łyżka brązowego cukru (lub ew. białego)
2 łyżki sosu Worcester
świeżo mielony czarny pieprz i sól- do smaku
olej do smażenia
do podania: kwaśna śmietana, starty ser żółty (np. cheddar), natka pietruszki
1. Potrzebujemy dużej, głębokiej patelni lub garnka.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę i paprykę. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy mięso mielone i czosnek. Mięso rozdrabniamy na patelni (najwygodniej za pomocą drewnianej łyżki) i smażymy, mieszając, aż wszystkie kawałeczki mięsa będą brązowe.
2. Wówczas dodajemy wszystkie przyprawy, pomidory z puszki wraz z zalewą, obie fasole, cukier i sos Worcester. Dokładnie mieszamy. Potrawę dusimy na wolnym ogniu, aż większość soku z pomidorów odparuje i sos zgęstnieje, ok. 20 minut.
Gdy danie zgęstnieje według naszych upodobań, doprawiamy je ostatecznie do smaku czarnym pieprzem i - w razie potrzeby - solą.
Podajemy ze świeżym pieczywem, z dużym kleksem kwaśnej śmietany i startym serem, posypane natką pietruszki.
Sprobujcie również Chili Porucznika Columbo.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/12/Chili-Dwie-Fasolki.html