ßßß Cookit - przepis na Enchiladas z woďż˝owinďż˝

Enchiladas z wo�owin�

nazwa

Wykonanie

mięso:
1 duża cebula - obrana, drobno posiekana
2 duże ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane
1 papryczka chili - pokrojona w plastry
250 g mielonego mięsa wołowego
1 czubata łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka brązowego cukru (lub ew. białego)
2 łyżki sosu Worcester 1/2 szklanki passaty pomidorowej
1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy)
2 łyżki siekanej natki pietruszki
świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
pieprz cayenne - do smaku
ew. sól - do smaku
olej do smażenia
ser żółty o wyrazistym smaku, najlepiej cheddar
sos:
1 łyżka oleju
1 łyżka mąki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
mielone chili - ilość wg upodobań (zawsze można dodać więcej pod koniec gotowania)
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki cukru
4 łyżki passaty pomidorowej
1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
sól do smaku
do podania: tortille, kwaśna śmietana, starty ser żółty (np. cheddar), siekana natka pietruszki
1. Potrzebujemy dużej, głębokiej patelni.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, chili i czosnek. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy mięso mielone. Mięso rozdrabniamy na patelni (najwygodniej za pomocą drewnianej łyżki) i smażymy, mieszając, aż wszystkie kawałeczki mięsa będą brązowe.
2. Wówczas dodajemy wszystkie przyprawy, passatę pomidorową i fasolę. Dokładnie mieszamy. Potrawę dusimy na wolnym ogniu, aż większość soku z pomidorów odparuje i sos zgęstnieje, ok. 15 minut. Dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy ostatecznie do smaku pieprzem cayenne (jeśli ma być bardziej pikantne), czarnym pieprzem i - w razie potrzeby - solą.
3. Przygotowujemy sos: w rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy mąkę. Smażymy razem, mieszając, aż mąka przybierze lekko zloty kolor orzeszków ziemnych.
Wówczas dodajemy wszystkie przyprawy, cukier i passatę pomidorową. mieszamy, smażymy kilka sekund, po czym dodajemy bulion (by przyprawy nie zaczęły się przypalać). Gotujemy sos przez kilka minut, aż zgęstnieje, a smaki się połączą.
Pod koniec doprawiamy sos ewentualnie do smaku dodatkowym chili, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Jeśli sos jest za gesty, można dodać wody.
4. Na środku każdej tortilli układamy po porcji nadzienia i trochę startego sera. Zwijamy w pakieciki (jak krokiety), i umieszczamy w naczyniu do zapiekana. Polewamy sosem i posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok. 10-15 minut, aż będą rumiane.
Z tej porcji wychodzi 8 enchiladas, po 2 łyżki nadzienia w każdej.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/10/Enchiladas-z-wolowina.html