Wykonanie
mięso:1 duża
cebula - obrana, drobno posiekana2 duże ząbki
czosnku - obrane, drobno posiekane1
papryczka chili - pokrojona w plastry250 g
mielonego mięsa wołowego1 czubata łyżeczka kuminu (
kmin rzymski, nie
kminek)2 łyżeczki
oregano1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżka
brązowego cukru (lub ew. białego)2 łyżki
sosu Worcester 1/2 szklanki passaty pomidorowej1 puszka
czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy)2 łyżki siekanej
natki pietruszkiświeżo mielony
czarny pieprz - do smaku
pieprz cayenne - do smakuew.
sól - do smaku
olej do smażenia
ser żółty o wyrazistym smaku, najlepiej
cheddarsos:1 łyżka
oleju1 łyżka
mąki1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka wędzonej
papryki1 łyżeczka mielonego kuminu (
kmin rzymski, nie
kminek)mielone
chili - ilość wg upodobań (zawsze można dodać więcej pod koniec gotowania)1/2 łyżeczki
oregano1/2 łyżeczki
cukru4 łyżki passaty pomidorowej1 szklanka
bulionu warzywnego lub drobiowego
sól do smakudo podania: tortille, kwaśna
śmietana,
starty ser żółty (np.
cheddar), siekana
natka pietruszki1. Potrzebujemy dużej, głębokiej patelni.Na niewielkiej ilości
oleju podsmażamy
cebulę,
chili i
czosnek. Gdy
cebula będzie szklista, dodajemy
mięso mielone.
Mięso rozdrabniamy na patelni (najwygodniej za pomocą drewnianej łyżki) i smażymy, mieszając, aż wszystkie kawałeczki
mięsa będą brązowe.2. Wówczas dodajemy wszystkie
przyprawy, passatę
pomidorową i
fasolę. Dokładnie mieszamy. Potrawę dusimy na wolnym ogniu, aż większość soku z
pomidorów odparuje i sos zgęstnieje, ok. 15 minut. Dodajemy
natkę pietruszki i doprawiamy ostatecznie do smaku
pieprzem cayenne (jeśli ma być
bardziej pikantne),
czarnym pieprzem i - w razie potrzeby -
solą.3. Przygotowujemy sos: w rondelku rozgrzewamy
olej, dodajemy
mąkę. Smażymy razem, mieszając, aż
mąka przybierze lekko zloty kolor
orzeszków ziemnych.Wówczas dodajemy wszystkie
przyprawy,
cukier i passatę
pomidorową. mieszamy, smażymy kilka sekund, po czym dodajemy
bulion (by
przyprawy nie zaczęły się przypalać). Gotujemy sos przez kilka minut, aż zgęstnieje, a smaki się połączą.Pod koniec doprawiamy sos ewentualnie do smaku dodatkowym
chili,
solą i świeżo mielonym
czarnym pieprzem. Jeśli
sos jest za gesty, można dodać
wody.4. Na środku każdej tortilli układamy po porcji nadzienia i trochę
startego sera. Zwijamy w pakieciki (jak krokiety), i umieszczamy w naczyniu do zapiekana. Polewamy sosem i posypujemy
serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok. 10-15 minut, aż będą rumiane.Z tej porcji wychodzi 8 enchiladas, po 2 łyżki nadzienia w każdej.