Wykonanie
             mięso
mięso:1 duża 
cebula - obrana, drobno posiekana2 duże ząbki 
czosnku - obrane, drobno posiekane1 
papryczka chili - pokrojona w plastry250 g 
mielonego mięsa wołowego1 czubata łyżeczka kuminu (
kmin rzymski, nie 
kminek)2 łyżeczki 
oregano1 łyżeczka 
tymianku1 łyżeczka 
słodkiej papryki1 łyżka 
brązowego cukru (lub ew. białego)2 łyżki 
sosu Worcester 1/2 szklanki passaty pomidorowej1 puszka 
czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy)2 łyżki siekanej 
natki pietruszkiświeżo mielony 
czarny pieprz - do smaku
pieprz cayenne - do smakuew. 
sól - do smaku
olej do smażenia
ser żółty o wyrazistym smaku, najlepiej 
cheddarsos:1 łyżka 
oleju1 łyżka 
mąki1 łyżeczka 
słodkiej papryki1 łyżeczka wędzonej 
papryki1 łyżeczka mielonego kuminu (
kmin rzymski, nie 
kminek)mielone 
chili - ilość wg upodobań (zawsze można dodać więcej pod koniec gotowania)1/2 łyżeczki 
oregano1/2 łyżeczki 
cukru4 łyżki passaty pomidorowej1 szklanka 
bulionu warzywnego lub drobiowego
sól do smakudo podania: tortille, kwaśna 
śmietana, 
starty ser żółty (np. 
cheddar), siekana 
natka pietruszki1. Potrzebujemy dużej, głębokiej patelni.Na niewielkiej ilości 
oleju podsmażamy 
cebulę, 
chili i 
czosnek. Gdy 
cebula będzie szklista, dodajemy 
mięso mielone. 
Mięso rozdrabniamy na patelni (najwygodniej za pomocą drewnianej łyżki) i smażymy, mieszając, aż wszystkie kawałeczki 
mięsa będą brązowe.2. Wówczas dodajemy wszystkie 
przyprawy, passatę 
pomidorową i 
fasolę. Dokładnie mieszamy. Potrawę dusimy na wolnym ogniu, aż większość soku z 
pomidorów odparuje i sos zgęstnieje, ok. 15 minut. Dodajemy 
natkę pietruszki i doprawiamy ostatecznie do smaku 
pieprzem cayenne (jeśli ma być 
bardziej pikantne), 
czarnym pieprzem i - w razie potrzeby - 
solą.3. Przygotowujemy sos: w rondelku rozgrzewamy 
olej, dodajemy 
mąkę. Smażymy razem, mieszając, aż 
mąka przybierze lekko zloty kolor 
orzeszków ziemnych.Wówczas dodajemy wszystkie 
przyprawy, 
cukier i passatę 
pomidorową. mieszamy, smażymy kilka sekund, po czym dodajemy 
bulion (by 
przyprawy nie zaczęły się przypalać). Gotujemy sos przez kilka minut, aż zgęstnieje, a smaki się połączą.Pod koniec doprawiamy sos ewentualnie do smaku dodatkowym 
chili, 
solą i świeżo mielonym 
czarnym pieprzem. Jeśli 
sos jest za gesty, można dodać 
wody.4. Na środku każdej tortilli układamy po porcji nadzienia i trochę 
startego sera. Zwijamy w pakieciki (jak krokiety), i umieszczamy w naczyniu do zapiekana. Polewamy sosem i posypujemy 
serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok. 10-15 minut, aż będą rumiane.Z tej porcji wychodzi 8 enchiladas, po 2 łyżki nadzienia w każdej.
