Wykonanie
            Tacos to jedno z popularniejszych dań kuchni meksykańskiej, podawane w restauracjach najczęściej jako przystawka. Jest to 
mielone mięso wołowe, duszone z 
przyprawami w pomidorach, z 
fasolą i 
kukurydzą. Zazwyczaj porcyjki 
mięsa podawane są w łódeczkach z chrupiącej tortilli. Jeśli jednak chcemy choć odrobinę ograniczyć kaloryczność dania lub po prostu danie ma być bezglutenowe, możemy chrupiące tortille zamienić na chrupiącą 
sałatę. Najlepiej nadaje się do tego 
sałata rzymska, której sztywne, smaczne listki zapewnią nam właściwą chrupkość. Będzie bardzo pysznie!

1 duża 
cebula - obrana, drobno posiekana2 duże ząbki 
czosnku - obrane, drobno posiekane1 
papryczka chili - pokrojona w plastry250 g 
mielonego mięsa wołowego1 czubata łyżeczka kuminu (
kmin rzymski, nie 
kminek)2 łyżeczki 
oregano1 łyżeczka 
tymianku1 łyżeczka 
słodkiej papryki1 łyżka 
brązowego cukru (lub ew. białego)2 łyżki 
sosu Worcester1 puszka 
pomidorów1 puszka 
czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy)1/2 puszki 
kukurydzy2 łyżki siekanej 
natki pietruszkiświeżo mielony 
czarny pieprz - do smaku
pieprz cayenne - do smakuew. 
sól - do smaku
olej do smażeniaok. 1/2 szklanki 
startego sera żółtego o wyrazistym smaku, najlepiej 
cheddarsałata rzymskado podania: kwaśna śmietana/jogurt, siekana 
natka pietruszki1. Potrzebujemy dużej, głębokiej patelni.Na niewielkiej ilości 
oleju podsmażamy 
cebulę, 
chili i 
czosnek. Gdy 
cebula będzie szklista, dodajemy 
mięso mielone. 
Mięso rozdrabniamy na patelni (najwygodniej za pomocą drewnianej łyżki) i smażymy, mieszając, aż wszystkie kawałeczki 
mięsa będą brązowe.2. Wówczas dodajemy wszystkie 
przyprawy, 
pomidory w puszcze, 
kukurydzę i 
fasolę. Dokładnie mieszamy. Potrawę dusimy na wolnym ogniu, aż większość soku z 
pomidorów odparuje i sos zgęstnieje, ok. 15 minut. Dodajemy 
natkę pietruszki i doprawiamy ostatecznie do smaku 
pieprzem cayenne (jeśli ma być 
bardziej pikantne), 
czarnym pieprzem i - w razie potrzeby - 
solą. Do 
mięsa dodajemy 
ser, mieszamy, by się rozpuścił (część możemy odłożyć do dekoracji).Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy umyte i wysuszone liście 
sałaty rzymskiej. Możemy dodatkowo posypać 
natkę. Jako dodatek podajemy śmietanę/jogurt.Jeśli zasmakowały Wam tacos w chrupiących łódeczkach, spróbujcie Azjatyckich wrapów z 
kurczaka w sałacie a la sajgonki.

lub 
Kurczaka Buffalo z sosem 
serowym http://passionfruit.blox.pl/2017/01/Kurczak-Buffalo-z-sosem-serowym.html
