Wykonanie
Tacos to jedno z popularniejszych dań kuchni meksykańskiej, podawane w restauracjach najczęściej jako przystawka. Jest to
mielone mięso wołowe, duszone z
przyprawami w pomidorach, z
fasolą i
kukurydzą. Zazwyczaj porcyjki
mięsa podawane są w łódeczkach z chrupiącej tortilli. Jeśli jednak chcemy choć odrobinę ograniczyć kaloryczność dania lub po prostu danie ma być bezglutenowe, możemy chrupiące tortille zamienić na chrupiącą
sałatę. Najlepiej nadaje się do tego
sałata rzymska, której sztywne, smaczne listki zapewnią nam właściwą chrupkość. Będzie bardzo pysznie!
1 duża
cebula - obrana, drobno posiekana2 duże ząbki
czosnku - obrane, drobno posiekane1
papryczka chili - pokrojona w plastry250 g
mielonego mięsa wołowego1 czubata łyżeczka kuminu (
kmin rzymski, nie
kminek)2 łyżeczki
oregano1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżka
brązowego cukru (lub ew. białego)2 łyżki
sosu Worcester1 puszka
pomidorów1 puszka
czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy)1/2 puszki
kukurydzy2 łyżki siekanej
natki pietruszkiświeżo mielony
czarny pieprz - do smaku
pieprz cayenne - do smakuew.
sól - do smaku
olej do smażeniaok. 1/2 szklanki
startego sera żółtego o wyrazistym smaku, najlepiej
cheddarsałata rzymskado podania: kwaśna śmietana/jogurt, siekana
natka pietruszki1. Potrzebujemy dużej, głębokiej patelni.Na niewielkiej ilości
oleju podsmażamy
cebulę,
chili i
czosnek. Gdy
cebula będzie szklista, dodajemy
mięso mielone.
Mięso rozdrabniamy na patelni (najwygodniej za pomocą drewnianej łyżki) i smażymy, mieszając, aż wszystkie kawałeczki
mięsa będą brązowe.2. Wówczas dodajemy wszystkie
przyprawy,
pomidory w puszcze,
kukurydzę i
fasolę. Dokładnie mieszamy. Potrawę dusimy na wolnym ogniu, aż większość soku z
pomidorów odparuje i sos zgęstnieje, ok. 15 minut. Dodajemy
natkę pietruszki i doprawiamy ostatecznie do smaku
pieprzem cayenne (jeśli ma być
bardziej pikantne),
czarnym pieprzem i - w razie potrzeby -
solą. Do
mięsa dodajemy
ser, mieszamy, by się rozpuścił (część możemy odłożyć do dekoracji).Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy umyte i wysuszone liście
sałaty rzymskiej. Możemy dodatkowo posypać
natkę. Jako dodatek podajemy śmietanę/jogurt.Jeśli zasmakowały Wam tacos w chrupiących łódeczkach, spróbujcie Azjatyckich wrapów z
kurczaka w sałacie a la sajgonki.
lub
Kurczaka Buffalo z sosem
serowym http://passionfruit.blox.pl/2017/01/Kurczak-Buffalo-z-sosem-serowym.html