ßßß Cookit - przepis na Tacos w ��deczkach z saďż˝aty

Tacos w ��deczkach z sa�aty

nazwa

Wykonanie

Tacos to jedno z popularniejszych dań kuchni meksykańskiej, podawane w restauracjach najczęściej jako przystawka. Jest to mielone mięso wołowe, duszone z przyprawami w pomidorach, z fasolą i kukurydzą. Zazwyczaj porcyjki mięsa podawane są w łódeczkach z chrupiącej tortilli. Jeśli jednak chcemy choć odrobinę ograniczyć kaloryczność dania lub po prostu danie ma być bezglutenowe, możemy chrupiące tortille zamienić na chrupiącą sałatę. Najlepiej nadaje się do tego sałata rzymska, której sztywne, smaczne listki zapewnią nam właściwą chrupkość. Będzie bardzo pysznie!
1 duża cebula - obrana, drobno posiekana
2 duże ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane
1 papryczka chili - pokrojona w plastry
250 g mielonego mięsa wołowego
1 czubata łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka brązowego cukru (lub ew. białego)
2 łyżki sosu Worcester
1 puszka pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy)
1/2 puszki kukurydzy
2 łyżki siekanej natki pietruszki
świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
pieprz cayenne - do smaku
ew. sól - do smaku
olej do smażenia
ok. 1/2 szklanki startego sera żółtego o wyrazistym smaku, najlepiej cheddar
sałata rzymska
do podania: kwaśna śmietana/jogurt, siekana natka pietruszki
1. Potrzebujemy dużej, głębokiej patelni.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, chili i czosnek. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy mięso mielone. Mięso rozdrabniamy na patelni (najwygodniej za pomocą drewnianej łyżki) i smażymy, mieszając, aż wszystkie kawałeczki mięsa będą brązowe.
2. Wówczas dodajemy wszystkie przyprawy, pomidory w puszcze, kukurydzę i fasolę. Dokładnie mieszamy. Potrawę dusimy na wolnym ogniu, aż większość soku z pomidorów odparuje i sos zgęstnieje, ok. 15 minut. Dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy ostatecznie do smaku pieprzem cayenne (jeśli ma być bardziej pikantne), czarnym pieprzem i - w razie potrzeby - solą. Do mięsa dodajemy ser, mieszamy, by się rozpuścił (część możemy odłożyć do dekoracji).
Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy umyte i wysuszone liście sałaty rzymskiej. Możemy dodatkowo posypać natkę. Jako dodatek podajemy śmietanę/jogurt.
Jeśli zasmakowały Wam tacos w chrupiących łódeczkach, spróbujcie Azjatyckich wrapów z kurczaka w sałacie a la sajgonki.
lub Kurczaka Buffalo z sosem serowym http://passionfruit.blox.pl/2017/01/Kurczak-Buffalo-z-sosem-serowym.html
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2017/01/Tacos-w-lodeczkach-z-salaty.html