ßßß
Składniki:300g wołowiny300g wieprzowiny3 cebule3 ząbki czosnku2 papryki czerwone2 papryki zielone350 g pieczarekpęczek włoszczyzny500 g krojonych pomidorów w puszcze2 łyżki koncentratu pomidorowego4 ogórki kiszone2l wody5 liściu laurowych6 ziaren ziela angielskiegopół łyżeczki papryki ostrej1,5 łyżeczki papryki słodkiej1,5 łyżeczki papryki wędzonejsólpieprz2 łyżki oliwypęczek natki pietruszkiśmietana 12% (do podania)Lane kluski:2 jajka5 łyżek mąkisólWykonanie:Wieprzowinę i wołowinę kroimy w paski, cebulę w piórka, a papryki w paski lub kostkę.Czosnek przeciskamy przez praskę, pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, a ogórki kroimy w kostkę.Natkę pietruszki drobno siekamy.W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej cebulę i czosnek. Dodajemy mięso i papryki. Dolewamy wodę. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat i obraną włoszczyznę.Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i papryki (przyprawy). Następnie dorzucamy ogórki i doprawiamy solą i pieprzem.Gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut.Lane kluski: jajka ubijamy razem z mąką. Na powierzchni powinny powstać pęcherzyki powietrza. Dodajemy szczyptę soli i ponownie mieszamy. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na wrzącą wlewamy ciasto cienką strużką. Po chwili mieszamy i po minucie od wypłynięcia na powierzchnię, wyławiamy łyżką cedzakową.Przed podaniem zupy dodajemy kleks śmietany, kluski lane i posypujemy natką pietruszki.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ