ßßß Cookit - przepis na Jajko flamenco

Jajko flamenco

nazwa

Wykonanie

Dziś zapraszam na pyszne danie z kuchni hiszpańskiej - jajko flamenco, czyli zapiekane z letnimi warzywami - papryką i pomidorami. Dobrze doprawione, aromatyczne, pyszne. Ponieważ nie ma jednego, konkretnego przepisu na to danie, można je dowolnie modyfikować. Dziś przygotowałam je w postaci wegetariańskiej, ale koniecznie muszę wypróbować tak przygotowane jajko z dodatkiem chorizo, które uwielbiam.
Składniki :
2 jajka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
4 średnie pomidory
łyżka natki pietruszki
pół puszki kukurydzy
szczypta ostrej papryki w proszku
szczypta wędzonej papryki w proszku
sól, pieprz
oliwa do smażenia
Przygotowanie :
Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę do momentu aż cebula się zeszkli. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i smażyć na małym ogniu przez około 10 minut lub do czasu aż papryka zmięknie. Następnie dodać obrane, pozbawione nasion i pokrojone pomidory. Doprawić solą, pieprzem, pikantną i wędzoną papryką. Gotować przez kolejne 5 minut aż warzywa się połączą, dodać kukurydzę i natkę pietruszki i delikatnie wymieszać. Zdjąć z ognia i przełożyć do dwóch żaroodpornych naczyń do zapiekania (u mnie oryginalne hiszpańskie, gliniane naczynka). W masie warzywnej zrobić zagłębienie i delikatnie wbić tam jajko. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać przez 15 minut, lub do czasu aż białko się zetnie, a żółtko nadal będzie płynne. Natychmiast podawać.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2015/07/jajko-flamenco.html