Wykonanie
Dziś zapraszam na pyszne danie z kuchni hiszpańskiej -
jajko flamenco, czyli zapiekane z letnimi warzywami -
papryką i
pomidorami. Dobrze doprawione, aromatyczne, pyszne. Ponieważ nie ma jednego, konkretnego przepisu na to danie, można je dowolnie modyfikować. Dziś przygotowałam je w postaci wegetariańskiej, ale koniecznie muszę wypróbować tak przygotowane
jajko z dodatkiem chorizo, które uwielbiam.
Składniki :2
jajka1
cebula2 ząbki
czosnku1
czerwona papryka4 średnie
pomidoryłyżka
natki pietruszkipół puszki
kukurydzyszczypta
ostrej papryki w proszkuszczypta wędzonej
papryki w proszku
sól,
pieprzoliwa do smażenia
Przygotowanie :Na patelni rozgrzać
oliwę i przesmażyć na niej
cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz
czosnek wyciśnięty przez praskę do momentu aż
cebula się zeszkli. Dodać pokrojoną w kosteczkę
paprykę i smażyć na małym ogniu przez około 10 minut lub do czasu aż
papryka zmięknie. Następnie dodać obrane, pozbawione nasion i pokrojone
pomidory. Doprawić
solą,
pieprzem, pikantną i wędzoną
papryką. Gotować przez kolejne 5 minut aż warzywa się połączą, dodać
kukurydzę i
natkę pietruszki i delikatnie wymieszać. Zdjąć z ognia i przełożyć do dwóch żaroodpornych naczyń do zapiekania (u mnie oryginalne hiszpańskie, gliniane naczynka). W
masie warzywnej zrobić zagłębienie i delikatnie wbić tam
jajko. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać przez 15 minut, lub do czasu aż
białko się zetnie, a
żółtko nadal będzie płynne. Natychmiast podawać.
Smacznego !