ßßß
Składniki :2 jajka1 cebula2 ząbki czosnku1 czerwona papryka4 średnie pomidoryłyżka natki pietruszkipół puszki kukurydzyszczypta ostrej papryki w proszkuszczypta wędzonej papryki w proszkusól, pieprzoliwa do smażenia
Przygotowanie :Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę do momentu aż cebula się zeszkli. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i smażyć na małym ogniu przez około 10 minut lub do czasu aż papryka zmięknie. Następnie dodać obrane, pozbawione nasion i pokrojone pomidory. Doprawić solą, pieprzem, pikantną i wędzoną papryką. Gotować przez kolejne 5 minut aż warzywa się połączą, dodać kukurydzę i natkę pietruszki i delikatnie wymieszać. Zdjąć z ognia i przełożyć do dwóch żaroodpornych naczyń do zapiekania (u mnie oryginalne hiszpańskie, gliniane naczynka). W masie warzywnej zrobić zagłębienie i delikatnie wbić tam jajko. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać przez 15 minut, lub do czasu aż białko się zetnie, a żółtko nadal będzie płynne. Natychmiast podawać.
Smacznego !