Wykonanie
Uwielbiam wołowe gulasze, jednak wysoka cena tego
mięsa często mnie skutecznie zniechęca do kupna, ale raz na jakiś czas... :) Potrawa jest aromatyczna, pełna smaku, pyszna.

0,7 kg chudej
wołowiny6 sztuk
suszonych pomidorów w zalewie oliwnej1 średnia
cebula1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, dałam, bo miałam resztkę)2 - 3 ząbki
czosnkusól,
pieprzszczypta lub dwie
ostrej paprykipapryka słodkaewentualnie 3 łyżki
oliwy z
pomidorówewentualnie 1 płaska łyżka
mąki + 1/3 szklanki zimnej
wody do zagęszczenia sosu
Mięsko umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć w dużym rondlu na
oleju ( można dodać 3 łyżki
oliwy z
pomidorów), kiedy wytraci wilgoć i zacznie się smażyć dodać pokrojoną w piórka
cebulę i pokrojony w plasterki
czosnek, smażyć często mieszając przez 5 minut, następnie dodać
sól,
pieprz,
papryki w proszku, zalać wrzątkiem w ilości, która przykryje
mięso. Dusić na małym ogniu do miękkości
mięsa ( u mnie około 40 minut).
Pomidory pokroić na mniejsze części, w połowie gotowania
mięsa wrzucić je do gulaszu, uzupełnić
wywar do pożądanej ilości, gotować jeszcze około 20 minut.Pod koniec ewentualnie doprawić i zagęścić
mąką.


