Wykonanie
Propozycja na Walentynkowe słodkości już padła (->
Truskawkowy sernik na zimno na
orzechowo-
czekoladowym spodzie), chociaż obiecuję, że na tym się nie skończy! Może trochę nie w tej kolejności, ale dzisiaj mam dla Was propozycję na idealne Walentynkowe śniadanie (oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście zrobili je dla całej swojej rodziny, tydzień, miesiąc i rok po tym miłosnym święcie ;) ).
Śniadaniowe serowo-
ziołowe muffinki i zapiekane z
pieczarkami jajka w kokilkach stanowią bardzo zgraną parę! Trudno się w tym duecie nie rozkochać! A w końcu o miłość (nie tylko do jedzenia) tu chodzi ;) p.s. mina ukochanej osoby zaraz po przebudzeniu – bezcenna :)

Wytrawne muffinki
śniadanioweSkładniki:ok 12 – 14 sztuk150 g
żółtego sera o
ostrym smaku1
cebula300 g
mąki pszennej pełnoziarnistej70 – 100 g
otrębów 4 zbóż2
jajka400 ml
mleka60 ml
olejułyżka
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody2 łyżeczki suszonej
bazylii2 łyżeczki
suszonego oreganoszczypta
gałki muszkatołowejpłaska łyżeczka
soliWykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na
maśle, tak aby była szklista. Pod koniec delikatnie solimy. W misce łączymy ze sobą
mleko,
olej i
jajka. Do kolejnej miski wsypujemy składniki „suche”:
mąkę,
otręby,
proszek do pieczenia,
sodę,
bazylię,
oregano,
sól i mieszamy. Następnie łączymy płynne i suche składniki delikatnie mieszając – ciasto może
mieć grudki. Dodajemy starty na tarce
ser i zeszkloną
cebulę.Ciasto przekładamy do foremek do ok. ¾ wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 20-25 minut. Upieczone muffinki przekładamy na kratkę – podajemy jeszcze ciepłe.Składniki: na dwie kokilki do zapiekania średnicy około 10 cm2 duże
jajka4
pieczarki1,5 łyżki
cebuli2 łyżki świeżej
natki pietruszki1 łyżka
śmietany1 czubata łyżka
żółtego serałyżka
masła (plus do wysmarowania kokilek)
sólpieprzkiełki rzodkiewki lub
brokuła do posypaniaWykonanie:
Pieczarki i
cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Pietruszkę myjemy i drobno siekamy.
Masło roztapiamy na patelni, gdy zacznie się pienić wrzucamy
cebulę i smażymy około minuty, mieszając . Dodajemy
pieczarki i
śmietanę. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Gdy
woda z
pieczarek odparuje dodajemy
pietruszkę.Przygotowane
pieczarki rozdzielamy
między dwie kokilki, uprzednio wysmarowane
masłem. Na farsz, do każdej kokilki, wbijamy po
jajku. Delikatnie, aby
żółtko się nie rozlało. Na koniec posypujemy
jajka niewielką ilością
soli,
pieprzem i
startym serem.Naczynia do zapiekania wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 10-15 minut – do momentu, aż
białko będzie ścięte, a
żółtko pozostanie płynne.Przed podaniem posypujemy garstką
kiełków.Smacznego!


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)