Wykonanie
kluski śląskie podane na dwa sposobyWymyśliłam sobie, że zrobię rodzinie niespodziankę i przygotuję uwielbiane przez całą trójkę kluski śląskie. Zarówno u mnie w domu, jak i u mojego
męża, mamy zawsze podawały kluski z sosem mięsnym i gulaszem. Chcąc trochę zaskoczyć
męża, przyszykowałam dziś jako dodatek
sos pieczarkowo-
śmietanowy i beszamelowy z
brokułem. Okazało się, że fajnie pasują do klusek. Miałam zrobić jeszcze trzeci, pesto, ale nie udało mi się kupić wszystkich składników w sklepie na osiedlu, zatem następnym razem.Przepisy na kluski są zasadniczo dwa: z
jajkiem i bez. Zawsze robiłam z
jajkiem. Tym razem wyczytałam, że te „prawdziwe śląskie „są bez, więc zaryzykowałam, i opłaciło się. Kulski wyszły mięciutkie – po prostu pyszne. Niebawem
jadę na Śląsk, i mam nadzieję dowiedzieć się u źródła, które w rzeczywistości są
rodem ze Śląska.ugotowane
ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia)
mąka ziemniaczanaZiemniaki muszą być zmielone, najlepiej przepuścić je przez praskę lub maszynkę do
mięsa. Układamy je w talerzu lub miseczce, i wyciągamy 1/4 z nich. W to miejsce wsypujemy
mąkę ziemniaczaną. Następnie dodajemy wyjęte
ziemniaki i wszystko razem łączymy. Po wyrobieniu ciasta formujemy kulki, z charakterystyczną dziurką na środku, zrobioną palcem. Wrzucamy na osolony wrzątek, i od wypłynięcia gotujemy 1-1 , 5 minuty.Tak jak wspomniałam wcześniej można dodać do ciasta całe
jajko.
Sos pieczarkowo-
śmietanowy:
pieczarkicebulamasło lub
olej-szklanka
śmietany (jaką preferujesz, ja wymieszałam 18 i 30%)
mąkapietruszka do posypania
sól,
pieprz świeżo mielonyNiewielką ilość
oleju lub
masła rozgrzać na patelni.
Cebulę pokroić w kostkę lub piórka, wrzucić na tłuszcz i podsmażyć na małym ogniu mieszając, aż zmięknie.
Pieczarki pokroić w plastry dorzucić do
cebuli. Smażyć dwie, trzy minuty, wszystko wymieszać, dodać ok 5 łyżek
wody lub rosołu, jeśli mamy, i dusić chwilę, aż
pieczarki będą miękkie. Dodać
śmietanę, wymieszać. następnie dodać łyżkę
mąki rozprowadzoną w wodzie. Zagotować, doprawić
solą i
pieprzem.Podać z kluskami posypując
pietruszką.
Sos beszamelowy z
brokułami :
brokuł ( ja wykorzystałam połowę)szklanka
mleka (tak naprawdę patrzymy na konsystencję, jeśli
sos jest za gęsty dolewamy
mleka)łyżka
masła1,5 łyżki
mąkiopcjonalnie
ser żółtysól,
pieprz,
gałka muszkatołowaGotujemy
brokuła w osolonej wodzie.
Brokuł powinien być chrupki. Musimy uważać, aby go nie rozgotować, bo później przy połączeniu z sosem
zrobi nam się mamałyga.
Masło rozpuszczamy na patelni pilnując, aby się nie zrumieniło. Dodajemy
mąkę i cały czas mieszając podsmażamy, aż składniki się połączą, a
mąka nie będzie surowa (ok 5 minut). Wlewamy do naszej zasmażki
mleko, intensywnie mieszając, aby nie powstały grudki. Sos przyprawiamy
solą,
pieprzem oraz
gałką muszkatołową.Czasem dodaję łyżkę startego
żółtego sera (opcjonalnie). Do sosu przekładam ugotowanego
brokuła podzielonego na małe różyczki i bardzo delikatnie mieszam.Ten sam sos z
brokułem bardzo często podaję z grubym
makaronem. Dziś wypróbowałam go w zestawieniu z kluskami i było pysznie:)Niewielką ilość
oleju lub
masło rozgrzać na patelni.
Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na tłuszcz, podsmażyć na małym ogniu mieszając, aż zmięknie.
Pieczarki pokroić w plastry lub kostkę i dorzucić do
cebuli. Smażyć dwie, trzy minuty, wszystko wymieszać, dodać nieco
sosu sojowego, dolać 3-4 łyżki
wody lub rosołu, jeśli mamy.
Śmietanę wymieszać porządnie z
mąką. Wlać na patelnię, dodać
przyprawy, posypać
natką pietruszki lub posiekanym
koperkiem. – See
more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/04/sos-pieczarkowy.html#sthash.rxpmeZUx.dpufNiewielką ilość
oleju lub
masło rozgrzać na patelni.
Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na tłuszcz, podsmażyć na małym ogniu mieszając, aż zmięknie.
Pieczarki pokroić w plastry lub kostkę i dorzucić do
cebuli. Smażyć dwie, trzy minuty, wszystko wymieszać, dodać nieco
sosu sojowego, dolać 3-4 łyżki
wody lub rosołu, jeśli mamy.
Śmietanę wymieszać porządnie z
mąką. Wlać na patelnię, dodać
przyprawy, posypać
natką pietruszki lub posiekanym
koperkiem. – See
more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/04/sos-pieczarkowy.html#sthash.rxpmeZUx.dpuf