Wykonanie
Ostatnie chwile, jeszcze gotowanie, ostatnie porządki, dekorowanie ciast, stołu, u mnie jeszcze dużo dużo więcej.Dzisiejszy wpis, ostatni przed Świętami, dla tych wszystkich, którzy jeszcze nie zdążyli upiec piernika. Piernik przekładany nie musi dojrzewać, nie wymaga specjalnych przygotowań, czy składników, a jest doskonale korzenny i ciekawy dzięki dodaniu powideł i marcepanu, z którymi świetnie się łączy, smakiem i konsystencją.
Czekolada dopełnia całość. Do tego, piernik wygląda efektownie na
stole albo opakowany w przeźroczysty celofan przewiązany wstążką.Zdarzyło mi się jeść piernik przekładany, którego ciasto, mimo, że doskonałe w smaku, było zbyt twarde do przełożenia, przy krojeniu całość się rozwarstwiała, a pod naciskiem noża, nadzienie wypływało.Konsystencja piernika powinna być na tyle delikatna, żeby zespalała się z nadzieniem, i taki jest mój piernik.

Składniki:3
kubki mąki, najlepiej pół na pół pszenna i żytnia1/2 kubka
miodu1 kubek
cukru100g miękkiego
masła5
jajek3 łyżki kwaśnej
śmietany albo
jogurtuskórka starta z 1
pomarańczy1/2 kubka
mleka1 łyżeczka
sody rozpuszczona w 2 - 3 łyżkach
wody2-3 łyżeczki
cynamonu, 1 łyżeczka
goździków roztartych w moździerzu, 5 ziaren
czarnego pieprzu, również roztartych1/2 łyżeczki
kardamonu, 1/2
imbiru1/4
gałki muszkatołowejalbo opakowanie
przyprawy piernikowej100g posiekanych
orzechów włoskich100
migdałów, posiekanych100g
rodzynek100g kandyzowanej
skórki pomarańczowejpowidła śliwkowe1 opakowanie masy marcepanowej1/3 kubka kremówki
cukier puderkilka łyżek mielonych
migdałówpolewa:150g
czekolady gorzkiej1/2 kubka kremówki1 łyżka
masła
Jak zrobiłam:forma: 35cm x 11cm wyłożona papierem1.
Miód podgrzałam, dodałam startą skórkę i kandyzowaną. Przestudziłam2.
Mąkę wymieszałam z
masłem i
mlekiem.
Bakalie obtoczyłam w
mące.3.
Żółtka utarłam z
cukrem, dodałam do
maki, wymieszałam. Dodałam
śmietanę, rozpuszczoną w wodzie
sodę,
miód, utarłam całość.
Białka ubiłam na sztywną pianę. Delikatnie wmieszałam do ciasta, razem z
bakaliami. Nie można mieszać zbyt mocno, nie można rozbić
białek.4. Masę przełożyłam do formy i piekłam około 60 minut w temperaturze 180'C.Przed przełożeniem, piernik musi być całkowicie wystudzony.

przełożenie:Wystudzony piernik przekroiłam na 3 części. Jedną posmarowałam powidłami śliwkowymi, drugą marcepanem.masa marcepanowa:W garnuszku podgrzałam
śmietanę kremówkę. Wkruszyłam do niej marcepan, dokładnie roztarłam. Dodałam mielone
migdały i
cukier puder w takiej ilości, żeby masa była gęsta. Po kilku godzinach, w pierniku zesztywnieje jeszcze bardziej.Ułożyłam części piernika jedna na drugiej, delikatnie docisnęłam.
polewa czekoladowa:W garnuszku podgrzałam kremówkę do wrzenia, wrzuciłam połamaną na kawałki
czekoladę i odstawiłam, aż
czekolada zmiękła. Wymieszałam na gładką masę, dodałam
masło i wymieszałam, aż się rozpuściło. Masą dokładnie
pokryłam piernik. Posypałam
płatkami migdałów.