Wykonanie
            Pierniki to smak Bożego Narodzenia. Dzisiaj z rana powstało to cudeńko..Składniki;10 dkg 
cukru,15 dkg 
masła,20 dkg 
miodu,pół łyżeczki mielonych 
gożdzików, jałowca,szczypta mielonej 
gałki muszkatałowej i 
pieprzu,łyżecza mielonego 
cynamonu,2 łyżeczki mielonego 
imbiru,łyżeszka i pół 
sody,,2 
jajka,250 ml 
mleka,25 dkg 
mąki,5 łyżek ciemnego 
kakao,15 dkg posiekanje 
czekolady najlepiej gorzkiejPolewa;3 łyżki 
masła,3 łyzki 
kakao,5 łyżek 
śmietany 30 %,3 łyzki 
cukru pudru,Wykonanie;Roztapiamy w graczku na małym ogniu 
masło, 
cukier i 
przyprawy. 
Sodę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej 
wody. zdjemujemy z ognia i dodajemyy 
jajka, 
mleko, 
sodę, 
mąkę, 
kakao a na koniec posiekaną 
czekoladę.Mieszamy. Nagrzewamy piekarnikdo 180 stopni i pieczemy okolo 50 miniut / wzależności od piekarnika, do suchego patyczka/. Gotowy piernik przekładamy powidłami i polewamy polewą. Składniki polewy rozpuszczamy razem w rondelku i dokładnie mieszamy. Smacznego...

/żródło Moje Gotowanie/