Wykonanie
świetne pierniczki na bazie
miodu, z przyjemnie wyczuwalną nutą
pieprzu. Bardzo mi smakują, dla mnie to prawdziwe pierniczki świąteczne, nieco twarde, z dodatkiem
mąki żytniej (oczywiście można użyć samej
mąki pszennej - przepis nie
mówi jakiej
mąki użyć). Przepis Agnieszki Kręglickiej z programu Para w kuchni 2. Te pierniki trzeba upiec na kilka dni przed Świętami, by zdążyły zmięknąć. U mnie ostatecznie zmiękły po lukrowaniu - nawet nie musiałam bawić się w pakowanie ich do szczelnych puszek. Bardzo długo można je przechowywać.Pierniki/pierniczki świąteczneSkładniki:szklanka w tym przepisie ma 250ml1,5 kg
mąki*1/2 kg
miodu1 szklanka
cukrułyżka
sody oczyszczonej125g
masła3
jajka1/2 szklanki płynu (
glog,
mleko,
woda,
wino)łyżka utłuczonego
pieprzu (dałam 2 łyżeczki czyli 2/3 łyżki drobno mielonego
pieprzu i to moim zdaniem wystarczy)8-10 utłuczonych
goździków5 utłuczonych ziarenek
ziela angielskiego (dałam 1/4 łyżeczki
ziela angielskiego mielonego)1 i 1/2 łyżki mielonego
imbiru1 i 1/2 łyżki mielonego
cynamonu1 łyżeczka świeżo startej
gałki muszkatołowej1 łyżka
kawy rozpuszczalnej1 łyżka
kakao1/2 łyżeczki
soli*[dałam 970g
mąki pszennej tortowej typ 450, 230g
mąki żytniej razowej typ 2000, 285g
mąki pszennej typ 650 i 15g
mąki pszennej razowej]; bardzo polecam mieszanie mąk, a zwłaszcza dodatek
mąki żytniejJak zrobić pierniczki?Na niezbyt dużym gazie zagotować:
miód,
cukier,
masło,
sól,
przyprawy,
kawę i
kakao; dokładnie wymieszać. Przestudzić. Wymieszać kilogram
mąki z
sodą. Pół kilograma
mąki pozostawić do podsypywania przy wyrabianiu i wałkowaniu ciasta. Dodać do
mąki z
sodą przestudzoną masę i trzy
jajka. Jeśli ciasto jest za gęste dolać płynu. Dobrze wyrobić podsypując
mąką. Odstawić do lodówki na 2 godziny (do tygodnia). Odkrawać plastry ciasta, wałkować na grubość ok. 5-6 mm i wykrawać pierniczki. Piec w temp. 200 stopni C przez ok. 5 minut.UWAGI:Przepis nie
mówi jakiej
mąki użyć, użyłam mieszanej - przez co pierniczki są trochę twardsze i trudniej się je rozwałkowywało. Przez to jednak są zdrowsze. Dodatek
mąki żytniej jest dla mnie nieodzowny, bo pierniki różnią się przez to od kupowanych w sklepie, są bardziej "piernikowe".Pierniczki po upieczeniu mogą być twarde, wystarczy je włożyć do szczelnie zamykanej puszki metalowej/słoika z zakrętką z kawałkiem
jabłka [
jabłko wymieniać co jakiś czas] -
jabłko odda wtedy wilgoć pierniczkom.Po całkowitym ostudzeniu pierniczki można polukrować - u mnie pod wpływem lukru stały się bardzo miękkie.Przepis podstawowy na
lukier:1 szklanka
cukru pudru1 i 1/2 - 1 i 3/4 łyżki gorącej
wody - ilość
wody zależy od tego jak gęsty
lukier chcemy otrzymaćJak zrobić lukier? To bardzo proste. Do miseczki wsypujemy
cukier puder, dodajemy
wodę, zaczynając od 1 łyżki
wody, rozcieramy całość łyżką, dodajemy
wodę w zależności od gęstości lukru jaką chcemy
mieć.Jak lukrować pierniczki? Są dwa sposoby. Albo smarujemy pierniczki pędzelkiem zanurzonym wcześniej w lukrze albo nadziewamy spodnią część pierniczka na wykałaczkę i zanurzamy pierniczek w lukrze, po czym odstawiamy np. na kratkę kuchenną albo na blat.Jest to lukrowanie z tych najmniej skomplikowanych i trwających kilkanaście minut. Nie dla mnie misterne ozdabianie pierniczków w koronki i inne szlaczki :)
____Jeśli nie masz kilku dni na pierniki, upiecz inne - Lebkuchen, pierniki z marcepanem i
migdałami .Bądź na bieżąco, polub stronę na fb