ßßß
Jak pisałam w poprzednim ‘koktajlowym’ wpisie, od czasu alergii na jajka i ‘krowiznę’ powoli przepraszam się z bananami i z bananowymi wypiekami … I o ile we wcześniejszych latach mogłam od czasu do czasu zjeść ciasto z dodatkiem jajek czy masła, tak teraz muszę naprawdę rygorystycznie ich unikać :( w związku z czym przepisy, które wcześniej mi się spodobały, musiałam zaadaptować do moich aktualnych potrzeb.Mleko jak zwykle zastępuję więc roślinnym (najczęściej kokosowe lub migdałowe), a smak bananów staram się choć trochę przytłumić przyprawami lub dodatkiem innych owoców. Jesienią dodaję np. suszone morele i pekany, a wiosną i latem korzystam ze świeżych owoców (najczęściej są to truskawki, maliny lub rabarbar, ale była też wersja z jagodami czy z czarną porzeczką).Wprawdzie część dzisiejszych zdjęć czeka na publikację już od maja, gdy sezon rabarbarowy był w pełni (ciasto w wersji migdałowo-rabarbarowej bardzo smakowało w pracy, przy okazji też świetnie sprawdziło się jako prowiant w drodze do Toskanii ;)), jednak ostatnio pieczona wersja z truskawkami też okazała się pyszna. Poza tym są to ciasta z serii ‚jednomiskowych’ i można przygotować je bez użycia miksera, co jest dodatkową ich zaletą. A co więcej – na drugi dzień smakują jeszcze lepiej :)(jeśli nie musicie unikacie jajek w wypiekach, to zerknijcie np. tutaj i tutaj – może któraś z tych propozycji też Wam się przyda; i do tego jeszcze majowe bananowo-rabarbarowe ciasto u Kaby – klik)
Ciasto bananowo-kokosowe z owocamikeksówka ok. 11 x 30 cmok. 220-230 g rabarbaru / truskawek / malin2 łyżki skrobi kukurydzianej (maizeny)350 g mocno dojrzałych bananów (~3 szt.), waga po obraniuok. ½ łyżki soku z cytryny + otarta skórka z małej cytryny / limonkiok.150 g jasnego cukru trzcinowego, zmielonego100 ml mleka kokosowego2 łyżki rumunasiona z 1 laski wanilii lub 1 małe starte nasiono tonki (lub ½ łyżeczki mocnego ekstraktu waniliowego / z tonki)100 g razowej mąki orkiszowej (lub pszennej)100 g jasnej mąki orkiszowej (lub pszennej)spora szczypta soli100 g wiórków kokosowych1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia¾ łyżeczki cynamonuopcjonalnie : płatki / wiórki kokosowe do posypania + kilka truskawekPiekarnik rozgrzać do 180 stopni.Rabarbar / truskawki umyć, osuszyć i pokroić (truskawki odzypułkować i przekroić na połówki lub ćwiartki), wymieszać ze skrobią, odstawić.Banany pokroić na kawałki i rozgnieść widelcem z dodatkiem soku z cytryny na dosyć gładką masę (pozostawiam widoczne małe kawałki), wymieszać z cukrem, dodać mleko kokosowe, rum, skórkę z cytryny oraz wanilię lub ekstrakt, dobrze wymieszać.Wymieszać wszystkie suche składniki a następnie połączyć je z masą bananową (mieszamy tylko do połączenia się składników, niezbyt długo); następnie dodać pokrojony rabarbar / truskawki, ponownie wymieszać i przełożyć masę do wyłożonej papierem (lub natłuszczonej i wysypanej mąką) keksówki i ewentualnie udekorować kilkoma truskawkami i / lub płatkami / wiórkami kokosowymi. Piec do godziny, przykrywając ciasto pod koniec pieczenia, jeśli zbyt mocno brązowieje.Po upieczeniu pozostawić jeszcze na kilka minut w foremce, a następnie wystudzić na kratce.Uwagi :- alkohol można pominąć, dodając 2 łyżki mleka kokosowego- jeśli wolimy ciasta o nieco bardziej zwartej konsystencji, ok. 20 g wiórków kokosowych możemy zastąpić skrobią kukurydzianą (maizeną)- możemy dodać tutaj również sporą szczyptę kardamonu lub imbiru
keksówka ok. 11 x 30 cmok. 220 g rabarbaru / truskawek / malin2 łyżki skrobi kukurydzianej (maizeny)350 g mocno dojrzałych bananów (~3 szt.), waga po obraniuok. ½ łyżki soku z cytrynyotarta skórka z małej pomarańczyok.150 g jasnego cukru trzcinowego, zmielonego100 ml gęstego mleka migdałowego (lub kokosowego)2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Cointreau)nasiona z 1 laski wanilii lub 1 małe starte nasiono tonki (lub ½ łyżeczki mocnego ekstraktu waniliowego / z tonki)100 g razowej mąki orkiszowej (lub pszennej)100 g jasnej mąki orkiszowej (lub pszennej)spora szczypta soli100 g b. drobno zmielonych migdałów1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia¾ łyżeczki cynamonuopcjonalnie : płatki migdałowe do posypania + kilka truskawekPiekarnik rozgrzać do 180 stopni.Rabarbar / truskawki umyć, osuszyć i pokroić (truskawki odzypułkować i przekroić na połówki lub ćwiartki), wymieszać ze skrobią, odstawić.Banany pokroić na kawałki i rozgnieść widelcem z dodatkiem soku z cytryny na dosyć gładką masę (pozostawiam widoczne małe kawałki), wymieszać z cukrem, dodać mleko, alkohol i otartą skórkę oraz wanilię lub ekstrakt, dobrze wymieszać.Wymieszać wszystkie suche składniki a następnie połączyć je z masą bananową (mieszamy tylko do połączenia się składników, niezbyt długo); następnie dodać pokrojony rabarbar / truskawki, ponownie wymieszać i przełożyć masę do wyłożonej papierem (lub natłuszczonej i wysypanej mąką) keksówki i ewentualnie posypać płatkami migdałowymi i / lub udekorować kilkoma truskawkami. Piec do godziny, przykrywając ciasto pod koniec pieczenia, jeśli zbyt mocno brązowieje.Po upieczeniu pozostawić jeszcze na kilka minut w foremce, a następnie wystudzić na kratce.Uwagi :- tak jak pisałam wyżej – alkohol można oczywiście pominąć, dodając 2 łyżki mleka- ok. ¼ mielonych migdałów można zastąpić płatkami migdałowymi, dodanymi do ciasta
Ciasta te są wilgotne, lecz nie ‘zakalcowate’; dodając więcej mąki razowej (lub tylko razowej) ciasto będzie mieć bardziej zwartą konsystencję (jak na powyższym zdjęciu – ciasto kokosowo-rabarbarowe, na mące razowej), nie umniejszy to jednak jego walorów smakowych.‚Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego weekendu!(do nas nareszcie znów zawitało słońce i upały, oby na trochę dłużej tym razem… :))