Wykonanie

Z lipcowch wizyt na targu wracam teraz zawsze z pudełeczkiem czarnych
porzeczek . Już za niedługo będą one dodatkiem np. do
dżemu brzoskwiniowego, może po raz kolejny nastawię też
nalewkę… Marzy mi się też
migdałowo-
brzoskwiniowe ciasto z
czarną porzeczką, jednak ze względu na obecność w nim
jajek skończy się jednak na bananowcu ;)Do tego ostatniego dodałam właśnie
czarną porzeczkę oraz
migdały (pierwsza wersja powstała rok temu, niestety nie doczekała się nigdy wpisu…); i choć
migdałowe, jajeczne ciasta wciąż plasują się na najwyższym miejscu wypiekowej listy, to bananowiec z dodatkiem
porzeczki jest całkiem udanym erzacem.(ciasto na podstawie tego wcześniejszego przepisu – klik, z niewielkimi tylko zmianami)

Ciasto
bananowo-
migdałowe z
czarną porzeczkąkeksówka ok. 11 x 30 cmok. 230 g
czarnej porzeczki1,5 łyżki
skrobi kukurydzianej (maizeny)350 g mocno dojrzałych
bananów (~3 szt.), waga po obraniuok. ½ łyżki
soku z cytrynyotarta skórka z małej
pomarańczyok.150 g jasnego
cukru trzcinowego, zmielonego60 ml
mleka migdałowego2 łyżki
likieru pomarańczowego (np. Cointreau)nasiona z 1
laski wanilii lub 1 małe starte nasiono tonki (lub ½ łyżeczki mocnego ekstraktu
waniliowego / z tonki)100 g
razowej mąki orkiszowej (lub pszennej)100 g jasnej
mąki orkiszowej (lub pszennej)1 ½ łyżeczki
proszku do pieczeniaspora szczypta
soli¾ łyżeczki
cynamonu70 g b. drobno zmielonych
migdałów50 g
płatków migdałowychopcjonalnie :
płatki migdałowe do posypania + garść
czarnej porzeczkiPiekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Porzeczkę opłukać, osuszyć, oddzielić od łodyżek (ewentualnie odłożyć garść do dekoracji), wymieszać ze
skrobią, odstawić.
Banany pokroić na kawałki i rozgnieść widelcem z dodatkiem
soku z cytryny na dosyć gładką masę (pozostawiam widoczne małe kawałki), wymieszać z
cukrem, dodać
mleko,
alkohol i otartą skórkę oraz
wanilię lub ekstrakt, dobrze wymieszać.Wymieszać wszystkie suche składniki a następnie połączyć je z masą
bananową (mieszamy tylko do połączenia się składników, niezbyt długo); następnie dodać
porzeczkę, ponownie wymieszać i przełożyć masę do wyłożonej papierem (lub natłuszczonej i wysypanej
mąką) keksówki i ewentualnie posypać
płatkami migdałowymi i / lub udekorować
czarną porzeczką. Piec do godziny, przykrywając ciasto pod koniec pieczenia, jeśli zbyt mocno brązowieje.Po upieczeniu pozostawić jeszcze na kilka minut w foremce, a następnie wystudzić na kratce.

Ciasto następnego dnia jest równie dobre (a może nawet i lepsze niż w dzień pieczenia…). Bez problemu można przechowywać je do kilku dni (w lodówce).
Czarna porzeczka nadaje kontrastu i charakteru mało wyrazistym
bananom, a
migdały dopełniają całości.Jeśli lubicie połączenie
czarnej porzeczki i
brzoskwini, to polecam również
migdałowo-
brzoskwiniowy crumble z
czarną porzeczką – klik oraz wspomniane wyżej
migdałowo-
brzoskwiniowo-
porzeczkowe ciasto – klik ; a dla wielbicieli domowych
dżemów – np. taki oto
brzoskwinowo-
porzeczkowy dżem – klik :

Pozdrawiam serdecznie!‚