ßßß
Z lipcowch wizyt na targu wracam teraz zawsze z pudełeczkiem czarnych porzeczek . Już za niedługo będą one dodatkiem np. do dżemu brzoskwiniowego, może po raz kolejny nastawię też nalewkę… Marzy mi się też migdałowo-brzoskwiniowe ciasto z czarną porzeczką, jednak ze względu na obecność w nim jajek skończy się jednak na bananowcu ;)Do tego ostatniego dodałam właśnie czarną porzeczkę oraz migdały (pierwsza wersja powstała rok temu, niestety nie doczekała się nigdy wpisu…); i choć migdałowe, jajeczne ciasta wciąż plasują się na najwyższym miejscu wypiekowej listy, to bananowiec z dodatkiem porzeczki jest całkiem udanym erzacem.(ciasto na podstawie tego wcześniejszego przepisu – klik, z niewielkimi tylko zmianami)
Ciasto bananowo-migdałowe z czarną porzeczkąkeksówka ok. 11 x 30 cmok. 230 g czarnej porzeczki1,5 łyżki skrobi kukurydzianej (maizeny)350 g mocno dojrzałych bananów (~3 szt.), waga po obraniuok. ½ łyżki soku z cytrynyotarta skórka z małej pomarańczyok.150 g jasnego cukru trzcinowego, zmielonego60 ml mleka migdałowego2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Cointreau)nasiona z 1 laski wanilii lub 1 małe starte nasiono tonki (lub ½ łyżeczki mocnego ekstraktu waniliowego / z tonki)100 g razowej mąki orkiszowej (lub pszennej)100 g jasnej mąki orkiszowej (lub pszennej)1 ½ łyżeczki proszku do pieczeniaspora szczypta soli¾ łyżeczki cynamonu70 g b. drobno zmielonych migdałów50 g płatków migdałowychopcjonalnie : płatki migdałowe do posypania + garść czarnej porzeczkiPiekarnik rozgrzać do 180 stopni.Porzeczkę opłukać, osuszyć, oddzielić od łodyżek (ewentualnie odłożyć garść do dekoracji), wymieszać ze skrobią, odstawić.Banany pokroić na kawałki i rozgnieść widelcem z dodatkiem soku z cytryny na dosyć gładką masę (pozostawiam widoczne małe kawałki), wymieszać z cukrem, dodać mleko, alkohol i otartą skórkę oraz wanilię lub ekstrakt, dobrze wymieszać.Wymieszać wszystkie suche składniki a następnie połączyć je z masą bananową (mieszamy tylko do połączenia się składników, niezbyt długo); następnie dodać porzeczkę, ponownie wymieszać i przełożyć masę do wyłożonej papierem (lub natłuszczonej i wysypanej mąką) keksówki i ewentualnie posypać płatkami migdałowymi i / lub udekorować czarną porzeczką. Piec do godziny, przykrywając ciasto pod koniec pieczenia, jeśli zbyt mocno brązowieje.Po upieczeniu pozostawić jeszcze na kilka minut w foremce, a następnie wystudzić na kratce.
Ciasto następnego dnia jest równie dobre (a może nawet i lepsze niż w dzień pieczenia…). Bez problemu można przechowywać je do kilku dni (w lodówce). Czarna porzeczka nadaje kontrastu i charakteru mało wyrazistym bananom, a migdały dopełniają całości.Jeśli lubicie połączenie czarnej porzeczki i brzoskwini, to polecam również migdałowo-brzoskwiniowy crumble z czarną porzeczką – klik oraz wspomniane wyżej migdałowo-brzoskwiniowo-porzeczkowe ciasto – klik ; a dla wielbicieli domowych dżemów – np. taki oto brzoskwinowo-porzeczkowy dżem – klik :
Pozdrawiam serdecznie!‚