Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 300 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
migdały posiekane 60 gramówskórka starta z
pomarańczy 2 sztuk
masło stopione 125 gramów
jajka 2 sztuk
mleko 1 szklanek
cukier 200 gramów
likier pomarańczowy 60 mililitrówskórka z
pomarańczy pokrojona na paski 1 sztukWykonanie:Przesianą
mąkę wymieszać z proszkiem,
solą,
migdałami i
skórką pomarańczową. Mikserem ubić
jajka z
masłem i połową
cukru. Stopniowo dodawać suche składniki, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa. Ciasto włożyć łyżką do 12 foremek wysmarowanych
masłem. Piec ok. 20 minut w piekarniku ogrzanym do 180 stopni, tak by babeczki wyrosły, a ciasto pozostało elastyczne, nieprzesuszone. Podgrzać sok z
pomarańczy z pozostałym
cukrem. Gotować, mieszając, aż
syrop zmniejszy objętość o połowę, ok. 15 minut. Zdjąć z ognia, wlać
likier i wymieszać. Skropić gorące babeczki
syropem. Odstawić do przestudzenia. Wyjąć z foremek. Udekorować paskami
skórki pomarańczowej i podawać.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia WłoskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: