ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 300 gramówproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychsól 1 szczyptamigdały posiekane 60 gramówskórka starta z pomarańczy 2 sztukmasło stopione 125 gramówjajka 2 sztukmleko 1 szklanekcukier 200 gramówlikier pomarańczowy 60 mililitrówskórka z pomarańczy pokrojona na paski 1 sztukWykonanie:Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem, solą, migdałami i skórką pomarańczową. Mikserem ubić jajka z masłem i połową cukru. Stopniowo dodawać suche składniki, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa. Ciasto włożyć łyżką do 12 foremek wysmarowanych masłem. Piec ok. 20 minut w piekarniku ogrzanym do 180 stopni, tak by babeczki wyrosły, a ciasto pozostało elastyczne, nieprzesuszone. Podgrzać sok z pomarańczy z pozostałym cukrem. Gotować, mieszając, aż syrop zmniejszy objętość o połowę, ok. 15 minut. Zdjąć z ognia, wlać likier i wymieszać. Skropić gorące babeczki syropem. Odstawić do przestudzenia. Wyjąć z foremek. Udekorować paskami skórki pomarańczowej i podawać.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia WłoskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: