ßßß Cookit - przepis na Pomarańczowe babeczki z likierem

Pomarańczowe babeczki z likierem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 300 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
migdały posiekane 60 gramów
skórka starta z pomarańczy 2 sztuk
masło stopione 125 gramów
jajka 2 sztuk
mleko 1 szklanek
cukier 200 gramów
likier pomarańczowy 60 mililitrów
skórka z pomarańczy pokrojona na paski 1 sztuk
Wykonanie:
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem, solą, migdałami i skórką pomarańczową. Mikserem ubić jajka z masłem i połową cukru. Stopniowo dodawać suche składniki, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa. Ciasto włożyć łyżką do 12 foremek wysmarowanych masłem. Piec ok. 20 minut w piekarniku ogrzanym do 180 stopni, tak by babeczki wyrosły, a ciasto pozostało elastyczne, nieprzesuszone. Podgrzać sok z pomarańczy z pozostałym cukrem. Gotować, mieszając, aż syrop zmniejszy objętość o połowę, ok. 15 minut. Zdjąć z ognia, wlać likier i wymieszać. Skropić gorące babeczki syropem. Odstawić do przestudzenia. Wyjąć z foremek. Udekorować paskami skórki pomarańczowej i podawać.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Włoska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6176/Pomaranczowe-babeczki-z-likierem