ßßß
Składniki:250 g mąki25 g zmielonych migdałów2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej75 g cukru75 g masła (roztopione i wystudzone)skórka starta z 1 pomarańczy100 ml soku z pomarańczy (1 wystarczyła)100 ml mleka1 jajkoWykonanie:Krótko i zwięźle - suche z suchymi, mokre z mokrymi i mieszamy dodając suche do mokrych. Mogą być grudki :)Pamiętajmy o sparzeniu i dokładnym umyciu pomarańczy przed starciem.
Pieczemy 20 minut w 200 st. Z przepisu wychodzi 12 średniej wielkości muffinek.Dekorację zostawiam Wam - u mnie jest to lukier i posypka cukrowa.
Muffinki są mocno pomarańczowe i bardzo mało słodkie. Nigella sugeruje je zjeść na śniadanie np z ulubionym dżemem :)Smacznego!