Wykonanie
Dzisiaj zapraszam Was na ciasto, które możecie zrobić z dowolnymi
owocami lub, jeśli wolicie,
czekoladą.
Banany świetnie się sprawdzają i nadają ciastu przepięknego aromatu i smaku. Jeśli więc lubicie
chlebki bananowe, to to ciasto będzie Wam smakować w tej wersji. Przepis pochodzi kuchni lidla z odcinka w którym Kinga Paruzel gotuje i piecze z Karoliną ze StylizacjeTV. Ciasto od razu wpadło mi w oko i nie pomyliłam się - idealne na szybką zachciewajkę na słodkie! Dodatkowo co inny dodany
owoc, to inne ciasto. To otwiera mnóstwo możliwości :)
Dajcie znać w jakiej wersji Wy spróbowaliście. Podaję z moimi zmianami. Uwaga! Ciasto nie jest za wysokie, więc jeśli chcecie wyższe zróbcie z podwójnej porcji i wydłużcie czas pieczenia (do suchego patyczka)./ źródło ; tortownica ok.20-22cm; 1 szklanka=250ml/2
jajka1/3 szklanki
cukru trzcinowegoskórka starta z małej
pomarańczy /w oryginale skórka starta z cytryny/110 g
mąki -u mnie pół na pół pszenna razowa i pszenna / w oryginale pszenna pełnoziarnista/1 łyżeczka
cynamonu0,5 łyżeczki
kardamonu2 łyżeczki
proszku do pieczenia75 ml
mleka - u mnie krowie, w oryginale roślinneszczypta
soli1 szklanka
owoców - u mnie 1
banan pokrojony w plastry i pół
jabłkaJajka ubić z
cukrem i szczyptą
soli na puszystą masę. Dodać skórkę otartą z
pomarańczy.
Mąkę wymieszać z
cynamonem,
kardamonem,
proszkiem do pieczenia.Do ubitej masy jajecznej dodać suche składniki i
mleko, zmiksować do połączenia. Ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać
owocami. Piec około 25-30 minut w 180°C (do suchego patyczka).