Wykonanie
* Wpis dedykowany jest osobom pełnoletnim. Jeśli nie ukończyłeś 18 lat - omiń ten post.Kilka dni temu dostałam zacną paczkę od Lorda Somersby. W środku wielkiego pudła z zieloną wstążką znalazłam nowe Somersby o smaku kwiatu bzu i
limonki. Cóż za połączenie! Ten smak jest dla mnie zdecydowanie nowością, szaleństwem i przede wszystkim wspaniałym odkryciem.
Piwo #Somersby #ElderflowerLime zainspirowało mnie do stworzenia pysznych smakołyków. Jeśli planujecie imprezę, koniecznie zróbcie ją w wersji tematycznej - Somersby dopełniające smak pysznej tarty limonkowej i szaszłyków z sosem z
ogórka i
limonki - to jest to!

Tego smaku nikt nie zapomni :)Na początek proponuję tartę. Czemu? Bo jest bardzo słodka i pyszna! Chociaż zazwyczaj deser zostawia się na koniec, ja od niego chcę zacząć.

Po zjedzeniu tarty przychodzi do głowy taka myśl, że przydałoby się teraz zjeść coś słonego. Coś wytrawnego. I wtedy z pomocą przychodzą genialne szaszłyki z sosem z
limonki. Oczywiście podobnie jak
tarta, popite
piwem #Somersby #ElderflowerLime, bez tego się nie obejdzie!
Tarta limonkowa:

Do tarty potrzebujemy:250 g
mąki pszennej125 g
masła2 płaskie łyżki
cukru pudru1
jajko2 łyżki zimnej
wodyŁączymy ze sobą wszystkie składniki, zagniatamy ciasto i lepimy z niego kulkę. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na pół godziny.Po tym czasie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i przekładamy do formy na tartę. Ja wyjątkowo przełożyłam razem z papierem do pieczenia i nie miałam dzięki temu problemu z wyjęciem tarty po upieczeniu.Na wierzch kładziemy papier do pieczenia i przyciskamy specjalnymi kulkami,
fasolą lub
ryżem.Pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut.Po tym czasie zdejmujemy obciążenie wraz z papierem i pieczemy kolejne 15 minut.Wyjmujemy i odkładamy do ostudzenia.
Cytrynowo-
limonkowy curd3 duże
jajka3
żółtka (nie wyrzucamy
białek - będą potrzebne do
bezy)220 g
cukru drobnego120 g
masła roztopionegoskórka otarta i sok z jednej
cytrynyskórka otarta i sok z 2-3
limonekWszystkie składniki łączymy ze sobą najlepiej za pomocą rózgi do ubijania (w metalowej lub szklanej misce). W garnuszku gotujemy
wodę i nad parą ustawiamy naszą miskę ze składnikami. Cały czas mieszamy do momentu zgęstnienia kremu (kilka minut, krem mocno zgęstnieje). Po tym czasie odkładamy do wystudzenia.
Beza włoska:Ten etap wydawał mi się najtrudniejszy, ale w praktyce wcale taki trudny nie był :)Potrzebujemy:4
białka260 g + 40 g
cukru60 ml
wodyW garnuszku umieszczamy
wodę i 260 g
cukru. Ustawiamy na średnim ogniu, nie mieszamy. Gotujemy do temperatury 118 stopni C, ani razu nie mieszamy (choćby nawet kusiło :)Ja nie mam termometru cukierniczego więc gotowałam do wrzenia. Gdy zaczęło wrzeć, zostawiłam żeby dalej się gotowało i w tym czasie miksowałam
białka do uzyskania sztywnej piany. Po łyżce dodawałam pozostały
cukier (40 g) i gdy cały już zużyłam - zdjęłam mój
syrop cukrowy z ognia. Mikser zmniejszyłam na najmniejsze obroty i powoli, cienkim strumieniem dodawałam
syrop cukrowy. Po dodaniu całości miksowałam jeszcze około 10 minut.
Beza wyszła gęsta i pięknie błyszcząca.Teraz czas na połączenie składników - Na kruchy spód wykładamy krem
cytrynowo-
limonkowy, wierzch dekorujemy
bezą. Ja
bezę przełożyłam do rękawa cukierniczego i za jego pomocą dekorowałam.Na koniec pieczemy 5 minut w 220 stopniach. Gotowe. Podajemy z Somersby o smaku kwiatu bzu i
limonki:)


Szaszłyki z sosem
limonkowym
pierś z kurczaka1
paprykaananas (u mnie z puszki, ale świetnie sprawdzi się świeży)prosciutto
zioła prowansalskie,
sólpatyczki do szaszłykówNa patyczki nadziewamy - prosciutto (u mnie złożone na pół - wzdłuż) robiąc z niego falę, prosciutto-
kurczak-prosciutto-
ananas-prosciutto-
papryka i
kurczak-prosciutto i znowu
kurczak. Widoczne to jest na zdjęciu:)

Pieczemy w 200 stopniach 20 minut z jednej strony i 20 minut z drugiej.

Sos:
jogurt naturalny typu greckiego1/2
ogórkaskórka starta z jednej
limonkisok z 1/2
limonkisól,
pieprzOgórek ścieramy na tarce z cienkimi oczkami, łączymy ze sobą wszystkie składniki, doprawiamy do smaku. Podajemy z szaszłykami.


*wpis powstał dzięki współpracy z Somersby**przepis na tartę znaleziony tutaj, zmieniony nieco przeze mnie dzięki inspiracji
piwem Somersby. Szaszłyki oraz sos są moją twórczością.