ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

* Wpis dedykowany jest osobom pełnoletnim. Jeśli nie ukończyłeś 18 lat - omiń ten post.
Kilka dni temu dostałam zacną paczkę od Lorda Somersby. W środku wielkiego pudła z zieloną wstążką znalazłam nowe Somersby o smaku kwiatu bzu i limonki. Cóż za połączenie! Ten smak jest dla mnie zdecydowanie nowością, szaleństwem i przede wszystkim wspaniałym odkryciem.
Piwo #Somersby #ElderflowerLime zainspirowało mnie do stworzenia pysznych smakołyków. Jeśli planujecie imprezę, koniecznie zróbcie ją w wersji tematycznej - Somersby dopełniające smak pysznej tarty limonkowej i szaszłyków z sosem z ogórka i limonki - to jest to!
Tego smaku nikt nie zapomni :)
Na początek proponuję tartę. Czemu? Bo jest bardzo słodka i pyszna! Chociaż zazwyczaj deser zostawia się na koniec, ja od niego chcę zacząć.
Po zjedzeniu tarty przychodzi do głowy taka myśl, że przydałoby się teraz zjeść coś słonego. Coś wytrawnego. I wtedy z pomocą przychodzą genialne szaszłyki z sosem z limonki. Oczywiście podobnie jak tarta, popite piwem #Somersby #ElderflowerLime, bez tego się nie obejdzie!
Tarta limonkowa:
Do tarty potrzebujemy:
250 g mąki pszennej
125 g masła
2 płaskie łyżki cukru pudru
1 jajko
2 łyżki zimnej wody
Łączymy ze sobą wszystkie składniki, zagniatamy ciasto i lepimy z niego kulkę. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i przekładamy do formy na tartę. Ja wyjątkowo przełożyłam razem z papierem do pieczenia i nie miałam dzięki temu problemu z wyjęciem tarty po upieczeniu.
Na wierzch kładziemy papier do pieczenia i przyciskamy specjalnymi kulkami, fasolą lub ryżem.
Pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut.
Po tym czasie zdejmujemy obciążenie wraz z papierem i pieczemy kolejne 15 minut.
Wyjmujemy i odkładamy do ostudzenia.
Cytrynowo-limonkowy curd
3 duże jajka
3 żółtka (nie wyrzucamy białek - będą potrzebne do bezy)
220 g cukru drobnego
120 g masła roztopionego
skórka otarta i sok z jednej cytryny
skórka otarta i sok z 2-3 limonek
Wszystkie składniki łączymy ze sobą najlepiej za pomocą rózgi do ubijania (w metalowej lub szklanej misce). W garnuszku gotujemy wodę i nad parą ustawiamy naszą miskę ze składnikami. Cały czas mieszamy do momentu zgęstnienia kremu (kilka minut, krem mocno zgęstnieje). Po tym czasie odkładamy do wystudzenia.
Beza włoska:
Ten etap wydawał mi się najtrudniejszy, ale w praktyce wcale taki trudny nie był :)
Potrzebujemy:
4 białka
260 g + 40 g cukru
60 ml wody
W garnuszku umieszczamy wodę i 260 g cukru. Ustawiamy na średnim ogniu, nie mieszamy. Gotujemy do temperatury 118 stopni C, ani razu nie mieszamy (choćby nawet kusiło :)
Ja nie mam termometru cukierniczego więc gotowałam do wrzenia. Gdy zaczęło wrzeć, zostawiłam żeby dalej się gotowało i w tym czasie miksowałam białka do uzyskania sztywnej piany. Po łyżce dodawałam pozostały cukier (40 g) i gdy cały już zużyłam - zdjęłam mój syrop cukrowy z ognia. Mikser zmniejszyłam na najmniejsze obroty i powoli, cienkim strumieniem dodawałam syrop cukrowy. Po dodaniu całości miksowałam jeszcze około 10 minut. Beza wyszła gęsta i pięknie błyszcząca.
Teraz czas na połączenie składników - Na kruchy spód wykładamy krem cytrynowo-limonkowy, wierzch dekorujemy bezą. Ja bezę przełożyłam do rękawa cukierniczego i za jego pomocą dekorowałam.
Na koniec pieczemy 5 minut w 220 stopniach. Gotowe. Podajemy z Somersby o smaku kwiatu bzu i limonki:)
Szaszłyki z sosem limonkowym
pierś z kurczaka
1 papryka
ananas (u mnie z puszki, ale świetnie sprawdzi się świeży)
prosciutto
zioła prowansalskie, sól
patyczki do szaszłyków
Na patyczki nadziewamy - prosciutto (u mnie złożone na pół - wzdłuż) robiąc z niego falę, prosciutto-kurczak-prosciutto-ananas-prosciutto-papryka i kurczak-prosciutto i znowu kurczak. Widoczne to jest na zdjęciu:)
Pieczemy w 200 stopniach 20 minut z jednej strony i 20 minut z drugiej.
Sos:
jogurt naturalny typu greckiego
1/2 ogórka
skórka starta z jednej limonki
sok z 1/2 limonki
sól, pieprz
Ogórek ścieramy na tarce z cienkimi oczkami, łączymy ze sobą wszystkie składniki, doprawiamy do smaku. Podajemy z szaszłykami.
*wpis powstał dzięki współpracy z Somersby
**przepis na tartę znaleziony tutaj, zmieniony nieco przeze mnie dzięki inspiracji piwem Somersby. Szaszłyki oraz sos są moją twórczością.
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/03/nowe-somersby-inspiruje-tarta-limonkowa.html