ßßß Cookit - przepis na KEY LIME PIE, CZYLI TARTA LIMONKOWA

KEY LIME PIE, CZYLI TARTA LIMONKOWA

nazwa

Wykonanie

Jaki wypiek lub deser najbardziej pasuje do kawy Jacobs CREMA GOLD? Zastanawiałam się nad czymś z czekoladą. Zmieniłam jednak zdanie po pierwszym łyku! Kawa jest delikatna i subtelna w smaku. To musi być coś owocowego i słodkiego, coś co podkręci jej smak, a nie przytłumi.
Chrupiący spód, kwaskowaty budyń limonkowy i delikatna beza włoska. Całość jest orzeźwiająca - cierpkość cytrusów świetnie współgra ze słodyczą bezy. Do tego filiżanka kawy. Zapowiada się idealny dzień!
Składniki:
kruche ciasto
250 g mąki pszennej
szczypta soli
125 g zimnego masła
1 jajko
30 ml zimnej wody
3 łyżki cukru pudru
lime curd
150 g masła
sok z 5 limonek
skórka z 5 limonek
3/4 szklanki cukru
4 żółtka
beza włoska
4 białka
250 g cukru
50 ml wody
Pieczemy kruchy spód.
Do dużej miski przesiewamy mąkę oraz cukier puder. Twarde, zimne masło ścieramy na grubych oczkach tarki i dodajemy do miski z mąką i cukrem. Dokładamy sól, jajko oraz wodę. Przenosimy ciasto na stolnicę i wyrabiamy je energicznie. Za pomocą nadgarstka uciskamy je, rozmazujące na blacie - uzyskamy jednolitą masę bez grudek. Formujemy następnie kulę, którą owijamy folią. Schładzamy ciasto w lodówce minimum 1 godzinę. Następnie część ciasta (1/4) odcinamy i ponownie schładzamy. Większą część umieszczamy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 5 mm (musi być bardzo cieniutkie). Formę na tartę wykładamy kruchym spodem.
Wyjmujemy pozostałe ciasto z lodówki i również rozwałkowujemy je na grubość 5 mm. Dzielimy je na 12 pasków o szerokości około 6 mm i długości 1,5 razy większej od długości, czy szerokości naszej formy do pieczenia. Splatamy z nich 4 warkocze. Plecionkę układamy wzdłuż brzegów formy na tartę. Na ciasto, którym jest wyłożona forma, wykładamy papier do pieczenia (ostrożnie, aby nie uszkodzić warkoczy), a następnie obciążamy go kulkami ceramicznymi (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowany spód pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 10 minut. Następnie usuwamy papier i podpiekamy spód kolejne 10 minut (wierzch musi się ładnie zarumienić).
Przygotowujemy lime curd.
W niewielkim garnku gotujemy wodę. W żaroodpornej miseczce umieszczamy masło, cukier oraz skórkę (startą zesterem) i sok z cytrusów. Miskę stawiamy nad parującą wodą (miska nie powinna jej bezpośrednio dotykać). Gdy masło zacznie się rozpuszczać, a masa zrobi się jednolita, dodajemy żółtka. Krem ubijamy energicznie minimum 10 minut na malutkim ogniu za pomocą trzepaczki kuchennej. Gdy zrobi się gęsty ściągamy go z palnika, ale dalej ubijamy, aby się nie zważył.
Na kruchy spód wykładamy lime curd. Odkładamy całość do lodówki na pół godziny.
Przygotowujemy bezę włoską.
W rondelku o grubym dnie umieszczamy 200 g cukru i wodę. Mieszamy składniki i zagotowujemy je. W garnuszku umieszczamy termometr cukierniczy i gotujemy syrop (nie mieszając go ani razu!) do osiągnięcia temperatury 126 - 135*C (trwa to około 10-15 minut). Aby kryształki cukru nie osadzały się na brzegach garnka można podczas gotowania smarować wodą jego ściany.
W misie miksera umieszczamy białka. Ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dosypujemy 50 g cukru, cały czas miksując.
Gdy syrop osiągnie wymaganą temperaturę ściągamy go z palnika. Obroty miksera zwiększamy do maksimum i powoli wlewamy syrop cukrowy do ubijanych białek. Miksowanie kontynuujemy do czasu, aż beza całkowicie wystygnie (5 - 10 minut). Beza powinna być bardzo sztywna, gęsta i lśniąca.
Bezę włoską przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką gwiazdką. Wyciskamy niewielkie groszki. Udekorowane bezą ciasto podpiekamy palnikiem do crème brûlée, karmelizując cukier. Jeśli nie posiadacie takiego palnika, włóżcie ciasto na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180*C i podpieczcie je na złoty kolor.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/04/key-lime-pie-czyli-tarta-limonkowa.html