Wykonanie
Tarta z intensywnie
cytrynowym kremem, osłodzona
bezami domowej roboty … wszystkie składniki na tarte można przygotować nawet kilka dni wcześniej a gdy np. odwiedzą nas niezapowiedziani goście … lub po prostu mamy ochotę na coś pysznego, orzeźwiającego i słodkiego wystarczy tylko na kruchym spodzie rozsmarować krem i przyozdobić
bezami !
Składniki na formę o wymiarach 35 x 11 cm125 g
mąki pszennej tortowej25 g
cukru pudru100 g
masła1
żółtkoszczypta
soliPrzepis na
beziki z kurzych
białek (można też użyć
bezów z
wody po
ciecierzycy, przepis tutaj :4
białka250 g drobnego
cukru do wypiekówszczypta
soliDodatkowo:500 ml lemon
curd z tego przepisuWykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy
żółtko, szczyptę
soli,
cukier puder i pokrojone w kostkę zimne
masło. Wszystkie składniki ugniatamy. Formujemy kulę i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Przekładamy do formy, wylepiamy ją dokładnie. Formę z
ciastem ponownie odstawiamy do schłodzenia na ok. 30 minut.Piekarnik nastawiamy na 180 st. CCiasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 25 minut lub do czasu aż się ładnie zarumieni. Tarte odstawiamy do przestygnięcia.Wykonanie
beziki:Dwie blach z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.Piekarnik nastawiamy na 140 st. C z termoobiegiem.
Białka ubijamy do czasu uzyskania gęste, białej piany. Następnie dodajemy łyżka po łyżce
cukier cały czas ubijając pianę do czasu, aż
cukier się rozpuści a piana będzie gładka i błyszcząca. Masę z
białek i
cukru przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe
beziki na blachę. Wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy
beziki są już gotowe, tj. czy nie są w środku surowe, jeśli tak to pozostawiamy je jeszcze kilka minut w piekarniku.Na krótko przed podaniem na upieczony kruchy spód rozkładamy lemon
curd i dekorujemy bezikami.Smacznego!