ßßß
Składniki na formę o wymiarach 35 x 11 cm125 g mąki pszennej tortowej25 g cukru pudru100 g masła1 żółtkoszczypta soliPrzepis na beziki z kurzych białek (można też użyć bezów z wody po ciecierzycy, przepis tutaj :4 białka250 g drobnego cukru do wypiekówszczypta soliDodatkowo:500 ml lemon curd z tego przepisuWykonanie:Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy żółtko, szczyptę soli, cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy. Formujemy kulę i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Przekładamy do formy, wylepiamy ją dokładnie. Formę z ciastem ponownie odstawiamy do schłodzenia na ok. 30 minut.Piekarnik nastawiamy na 180 st. CCiasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 25 minut lub do czasu aż się ładnie zarumieni. Tarte odstawiamy do przestygnięcia.Wykonanie beziki:Dwie blach z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.Piekarnik nastawiamy na 140 st. C z termoobiegiem.Białka ubijamy do czasu uzyskania gęste, białej piany. Następnie dodajemy łyżka po łyżce cukier cały czas ubijając pianę do czasu, aż cukier się rozpuści a piana będzie gładka i błyszcząca. Masę z białek i cukru przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe beziki na blachę. Wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy beziki są już gotowe, tj. czy nie są w środku surowe, jeśli tak to pozostawiamy je jeszcze kilka minut w piekarniku.Na krótko przed podaniem na upieczony kruchy spód rozkładamy lemon curd i dekorujemy bezikami.Smacznego!