ßßß
Składniki (na 6 tartaletek o średnicy 10 cm):Ciasto kruche:200 g mąki100 g zimnego masła60 g cukru pudru1 żółtko2 łyżki zimnej wodyszczypta soliLemon curd (12 łyżek):przepis TUTAJBeza:3 białka125 g cukruszczypta soli2 łyżeczki soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ciasto: Mąkę z cukrem przesiać. Dodać sól, żółto, wodę i zimne, pokrojone w kostkę masło. Wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Schłodzone ciasto podzielić na 6 części i każdą z nich rozwałkować na okrąg. Wylepić tartaletki pozostawiając wyższy rant. Spód nakłuć kilkukrotnie widelcem. Na każdą foremkę położyć kawałek papieru do pieczenia i obciążyć np. suchymi ziarnami fasoli. Tartaletki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec przez 15 minut z obciążeniem i kolejne 15 minut bez obciążenia. Tartaletki wyjąć z piekarnika i przestudzić. Każdą wysmarować 2 łyżkami lemon curd.Beza: Do białek dodać szczyptę soli i ubijać, aż piana zacznie bieleć. Dodać stopniowo cukier cały czas ubijając, pod koniec ubijania dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Białka powinny być szkliste i ubite na sztywno. Pianę z białek ułożyć na lemon curd i uformować łyżką stożek. Tartaletki wstawić do nagrzanego do 140 stopni piekarnika na około 25 minut lub do czasu, aż beza będzie zarumieniona i krucha z wierzchu. Smacznego!Rady: Ciasto kruche, nie lubi długiego ug nia tania i kontaktu z ciepłymi dłońmi, więc najlepiej zagnieść je w robocie. Masło powinno być dobrze schłodz one, a woda bardzo zimna. Przed pieczeniem, wyklejone ciastem tartaletki można schować na 15 minut do lodówki, aby ciasto odpocz ęło. Ważne jest nakłucie dna widelce m, zapobiegnie to wybrzuszaniu się spodu. Obcią że nie w pierwszej fazie pieczenia ma za pobiec skurczenia się tart. Do obciążenia można użyć specjalnych (przeznaczonych do tego celu) kulek ceramicznych lub po prostu suchy ch ziaren fasoli, grochu czy po prostu grubej soli.Wszystkie rad y dotyczące bezy znajdziecie tutaj .