Wykonanie
Kilka dni temu podałam Wam przepis na lemon
curd - pyszny
cytrynowy krem. Dziś postanowiłam wykorzystać go do tartaletek z
bezą. Wyszło słodko i bardzo pysznie. Te mini tarty świetnie sprawdzą się na imprezach czy kinderbalu. Są także świetnym dodatkiem do popołudniowej
kawy czy
herbaty. Są lekko kwaskowate i słodkie zarazem. Pyszne :)
Składniki (na 6 tartaletek o średnicy 10 cm):Ciasto kruche:200 g
mąki100 g zimnego
masła60 g
cukru pudru1
żółtko2 łyżki zimnej
wodyszczypta
soliLemon
curd (12 łyżek):przepis TUTAJ
Beza:3
białka125 g
cukruszczypta
soli2 łyżeczki
soku z cytryny1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejCiasto:
Mąkę z
cukrem przesiać. Dodać
sól, żółto,
wodę i zimne, pokrojone w kostkę
masło. Wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Schłodzone ciasto podzielić na 6 części i każdą z nich rozwałkować na okrąg. Wylepić tartaletki pozostawiając wyższy rant. Spód nakłuć kilkukrotnie widelcem. Na każdą foremkę położyć kawałek papieru do pieczenia i obciążyć np. suchymi ziarnami
fasoli. Tartaletki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec przez 15 minut z obciążeniem i kolejne 15 minut bez obciążenia. Tartaletki wyjąć z piekarnika i przestudzić. Każdą wysmarować 2 łyżkami lemon
curd.
Beza: Do
białek dodać szczyptę
soli i ubijać, aż piana zacznie bieleć. Dodać stopniowo
cukier cały czas ubijając, pod koniec ubijania dodać
sok z cytryny i
mąkę ziemniaczaną.
Białka powinny być szkliste i ubite na sztywno. Pianę z
białek ułożyć na lemon
curd i uformować łyżką stożek. Tartaletki wstawić do nagrzanego do 140 stopni piekarnika na około 25 minut lub do czasu, aż
beza będzie zarumieniona i krucha z wierzchu. Smacznego!Rady: Ciasto kruche, nie lubi długiego ug nia tania i kontaktu z ciepłymi dłońmi, więc najlepiej zagnieść je w robocie.
Masło powinno być dobrze schłodz one, a
woda bardzo zimna. Przed pieczeniem, wyklejone
ciastem tartaletki można schować na 15 minut do lodówki, aby ciasto odpocz ęło. Ważne jest nakłucie dna widelce m, zapobiegnie to wybrzuszaniu się
spodu. Obcią że nie w pierwszej fazie pieczenia ma za pobiec skurczenia się tart. Do obciążenia można użyć specjalnych (przeznaczonych do tego celu) kulek ceramicznych lub po prostu suchy ch ziaren
fasoli,
grochu czy po prostu grubej
soli.Wszystkie rad y dotyczące
bezy znajdziecie tutaj .