Wykonanie
Tarta z dostojną, chrupiącą z zewnątrz i mięciutką w środku
bezą upieczoną na kruchym spodzie posmarowanym
cytrynowym kremem … Pyszna elegancja!
Składniki na kruche ciasto:250 g
mąki pszennej50 g
cukru pudru200 g zimnego
masła2
żółtkaszczypta
soliSkładniki na
bezę:6
jajek (potrzebne będą tylko
białka)szczypta
soli300 g drobnego
cukru do wypiekówDodatkowo:ok. 500 ml lemon
curd z tego przepisuWykonanie ciasto:Piekarnik nastawiamy na 180 st. C (z termoobiegiem).
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy
cukier puder,
żółtka, szczyptę
soli i pokrojone w kostkę zimne
masło. Wszystkie składniki ugniatamy. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na około pół godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i przekładamy je do formy. Formę z
ciastem wstawimy na ok. pół godziny do lodówki, po schłodzeniu ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy do czasu aż ciasto się łanie zarumieni, tj. ok 15 -20 minut.Wykonanie
beza:Do wysokiego, czystego i suchego naczynia wlewamy
białka, dodajemy szczyptę
soli i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Następnie po łyżce dodajemy
cukier miksując do czasu uzyskania gładkiej, elastycznej piany, w której nie będzie wyczuwalnych kryształków
cukru.Na upieczony kruchy spód wykładamy lemon
curd rozprowadzamy go na całej powierzchni ciasta, a następnie delikatnie wykładamy masę
białkową. Tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 165 st. C (z termoobiegiem) na ok.5 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 135 st. C i pieczmy przez ok 1,5 godziny lub nawet chwilę dłużej. Tarte studzimy w uchylonym piekarniku.Smacznego!