ßßß
Składniki:6 jajek (oddzielić żółtka od białek)200 g masła (temp. pokojowa)pół szklanki cukru pudru2 łyżeczki cukru waniliowegoszczypta soli8 łyżek cukru5 łyżek mąki pszennej5 łyżek mąki ziemniaczanejSposób przygotowania:Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym na puszystą masę.Dalej miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku.Mąkę pszenną wymieszać osobno z mąką ziemniaczaną. Dodawać po łyżce do ubitejmasy jajecznej.Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując dodawać stopniowocukier.Ubite białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Ciasto wykładać np. do tortownicy (o średnicy 26 cm). Spód tortownicy wyłożyćpapierem do pieczenia.Nałożyć 3 łyżki ciasta i rozsmarować na dnie formy.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 5 min. w temperaturze 220°C na środkowejszynie piekarnika. (Ciasto ma mieć brązowo- złoty kolor. Nie bać się go dobrze zarumienić bo wtedy te warstwy pomiędzy, będą lepiej widoczne. Da to lepszy efekt, teraz już to wiem).Formę wyciągnąć z piekarnika i nałożyć kolejne 3 łyżki ciasta. Rozsmarować na całejpowierzchni i piec kolejne 5 min, do zarumienienia.Tak robić, aż do wyczerpania ciasta.Wychodzi 7 warstw. (W mniejszej tortownicy będzie ich więcej).Ciasto po upieczeniu ostudzić.Smacznego :)