Wykonanie
Dzisiaj krótko bo praca wre.Po prostu - mazurek kajmakowy.Mazurek kajmakowy łączy w sobie wszystkie najlepsze smaki; masę
krówkową, no bo kto jej nie lubi?, makaronik, lekko żujący,
migdałowy, z
makiem, a na koniec
orzechy pekan, które dopełniają całości.Poprzedni mazurek, różany, wydawał mi się być tym ostatecznym, po prostu niebem w gębie, jak go nazwałam.Kajmakowy dorównuje mu, jeżeli nie przerasta.Nie mogłam go nazwać 'niebo w gębie II'; nikt by nie uwierzył w to, że jeden i drugi są doskonałe, ale są.To jeszcze nie koniec mazurków. Biegnę do kuchni.
Składniki:spód:200g
mąki pszennej140g zimnego
masła pokrojonego w kostkę1
żółtkoszczypta
soli3 łyżki
cukru pudrunadzienie:1 puszka masy kajmakowejkilka
orzechów pekanmakaronik makowy:200g mielonego
maku1 1/3 kubka
cukru150g
masła, miękkiego
białko z 2
jajekesencja migdałowa - na wyczucie300g
mąki pszennejJak zrobiłam:spód:1.
Masło roztarłam palcami z
mąką,
solą i
cukrem. Dodałam
żółtko i zaczęłam szybko wyrabiać ciasto. Masa jest trochę za sucha, trzeba dodawać po odrobinie zimnej
wody; nie za dużo, żeby ciasto nie było za mokre. Jeżeli tak się stanie - dodać trochę
mąki.2. Kulę ciasta zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na 30 minut.3. Prostokątną blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowałam na płaski placek i przeniosłam do blaszki; spód dokładnie wylepiłam
ciastem, nakłułam w kilku miejscach i piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez około 20 minut, aż ciasto było złociste. Wyjęłam i wystudziłam.makaronik makowy:1.
Mak wymieszałam z
cukrem i połową
białka. Resztę
białka ubiłam.
Masło ubiłam na kremową masę.
Mak z
cukrem wymieszałam z ubitym
białkiem i
masłem.2. Dodałam esencję
migdałową. Dosypałam
mąkę. Wymieszałam bardzo dokładnie.
całość:1. Na wystudzonym spodzie uformowałam brzeg z masy makowej; można to zrobić bardziej dekoracyjnie, przy pomocy rękawa cukierniczego, ja zrobiłam to ręką; to moje ulubione narzędzie. Całość zapiekłam przez około 5 minut, aż brzeg lekko stwardniał - uwaga, nie powinien się przesuszyć bo będzie twardy i straci lepkość makaronika.2. Po wystudzeniu, wyłożyłam masę kajmakową na środku mazurka. Udekorowałam całość
orzechami.
Masę kajmakową można zrobić samemu; ja skorzystałam z gotowej ponieważ jest doskonała, przede wszystkim ma idealną konsystencję do tego typu nadzienia.Zaczynam pracować nad kolejnym mazurkiem, tym razem
bakaliowym z
czekoladą na najlepszym z kruchych
spodów, robionym na gorąco.Zapraszam jutro.