Wykonanie
Smakuje wyśmienicie. Według mnie trochę czasochłonna, ale na pewno jest tego warta ! Dawno temu oglądałam film ''Tost. Historia chłopięcego głodu" i tam właśnie zobaczyłam ją po raz pierwszy. Już wtedy obiecalam sobie, że na pewno taką upiekę. :) Musicie również spróbować :)Co potrzeba?Na kruche ciasto :300g
mąki pszennej200g
masła100g
cukru pudru1
żółtkoMasa cytrynowa :4
cytryny3 i pół łyżki
wody50 g
masła100g
cukru ( użyłam
cukru drobnego, do wypieków)6
żółtek (
jajka w temp. pokojowej)
Beza :6
białek1 i 1/3 szklanki
cukru drobnego, do wypiekówłyżka
soku z cytrynyszczypta
soliDo dzieła :Najpierw wyrabiamy ciasto.
Mąkę przesiać przez sitko razem z
cukrem pudrem. Dodać
masło pokrojone w kostke oraz
żółtko. Zagnieść. Następnie zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na 30 min.Formę wysmarować
masłem i obsypać
mąką. Ciasto rozwałkować i umieścić w formie do tart. Nakłuć widelcem. Przykryć folią aluminiową i umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 ºC na 10 min.Ciasto zostawić do ostygnięcia, a w międzyczasie zrobić masę
cytrynową.
Skórkę cytryn zetrzeć na tarce ( Wyparzyć je we wrzątku i dobrze wyszorować.
Cytryny ścierać delikatnie, tak aby nie zetrzeć białej skórki, ponieważ nadaje ona gorzki smak.) Wycisnąć z nich sok. W rondelku umieścić wszystkie składniki potrzebne do masy cytrynowej. Podgrzewać mieszając, do uzyskania bardzo gęstej masy. Zestawić z ognia i przestudzić.Gdy masa będzie już chłodna, wyłożyć ją na ciasto, a następnie ubić pianę na
bezę.Do szklanej miski wlewamy
białka. Lekko spieniamy i dodajemy szczyptę
soli. Ubić na prawię sztywną pianę, następnie łyżka po łyżce dodawać
cukier. Na koniec wlać łyżkę
soku z cytryny i jeszcze raz przemieszać. Pianę wyłożyć na ciasto z masą.Tartę piec ok 45-50 min w temp. 150 ºC .Korzystałam z przepisu ze strony paulinawnuk.comSmacznego !