ßßß Cookit - przepis na Creamy Indian Cashew Chicken

Creamy Indian Cashew Chicken

nazwa

Wykonanie

Share the post "Kurczak w kremowym sosie z orzechami nerkowca w stylu indyjskim/Creamy indian cashew chicken"
Bardzo polubiłam kuchnię indyjską za łatwość i szybkość przygotowania potraw, a w szczególności za wyraźny i trochę tajemniczy smak podkręcony dalekowschodnimi przyprawami. Dziś proponuje delikatnego kurczaka w kremowym sosie z orzechami nerkowca, papryką i groszkiem. Potrawę robi się bardzo szybko, więc jest idealna propozycją na szybki obiad w tzw. tygodniu. Polecam!
Scroll down for English
Kurczak w kremowym sosie z orzechami nerkowca w stylu indyjskim
(4-6 porcji)
Składniki:
1 cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki
4 ząbki czosnku
2,5 cm kawałek świeżego imbiru, posiekany
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 1/ 2 łyżki przyprawy garam masala
2 łyżki świeżego soku z cytryny
1/4 szklanki jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego chili
pół szklanki orzechów nerkowca, plus troszkę do posypania
2 łyżki oleju rzepakowego
450 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek, pokrojone w kostkę
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1 szklanka mrożonego groszku
2 dymki, posiekane
liście kolendry, do podania
sól i pieprz
ryż do podania
Przygotowanie:
Do pojemnika blendera włóż cebulę i zmiksuj, aż powstanie z niej pasta, około 45 minut.
Następnie dodaj do niej czosnek, wszystkie składniki do orzechów nerkowca włącznie i szczyptę soli. Miksuj, aż całość zmieni się w aromatyczny sos.
Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej, przełóż zmiksowany sos z blendera i smaż przez minutę.
Następnie włóż kurczaka, paprykę i połowę dymki. Przykryj patelnię i gotuj na średnim ogniu, aż kurczak będzie już usmażony, około 10 minut. Dodaj groszek i gotuj całość jeszcze przez minutę lub dwie.
Podawaj kurczaka z ryżem, posypane kolendrą, resztą dymki i orzechami nerkowca .
Smacznego!
English version
(4-6 servings)
Ingredients:
1 white onion, quartered
4 cloves garlic
2 , 5 cm piece fresh ginger root, roughly chopped
2 tbsp tomato paste
1 1/2 tbsp garam masala
2 tbsp fresh lemon juice
1/4 cup yogurt
1/2 tsp cinnamon
1 tsp chili powder
1/2 cup cashews, plus more for garnish
2 tbsp canola oil
450 g chicken breast or thighs, cut into a small cubes
1 red bell pepper, diced
1 cup frozen peas
2 scallions, finely sliced
cilantro leaves, for garnish
salt and pepper
cooked brown rice for serving
Preparation:
In a food processor, add the quartered onion and pulse until you have a paste, around 45 seconds or so.
To the processor, add the garlic,through the cashews, plus a pinch of salt. Pulse the processor until you get a nice saucey-ness.
Heat the oil in a large sauté pan over medium. Add the cashew sauce and cook for about a minute.
Add the chicken, red bells and half the scallions. Cover and cook on medium-low until the chicken is cooked through, about 10 minutes. Add the peas and cook another minute or two, until they pop in color.
Serve over the cooked rice and garnish with cilantro, remaining scallions and cashews.
Enjoy!
Share the post "Kurczak w kremowym sosie z orzechami nerkowca w stylu indyjskim/Creamy indian cashew chicken"
Źródło:http://karmelowy.pl/kurczak-w-kremowym-sosie-z-orzechami-nerkowca-w-stylu-indyjskimcreamy-indian-cashew-chicken