Wykonanie
Share the post "
Kurczak w kremowym sosie z
orzechami nerkowca w stylu indyjskim/Creamy indian cashew chicken"Bardzo polubiłam kuchnię indyjską za łatwość i szybkość przygotowania potraw, a w szczególności za wyraźny i trochę tajemniczy smak podkręcony dalekowschodnimi
przyprawami. Dziś proponuje delikatnego
kurczaka w kremowym sosie z
orzechami nerkowca,
papryką i
groszkiem. Potrawę robi się bardzo szybko, więc jest idealna propozycją na szybki obiad w tzw. tygodniu. Polecam!Scroll down for English
Kurczak w kremowym sosie z
orzechami nerkowca w stylu indyjskim(4-6 porcji)Składniki:1
cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki4 ząbki
czosnku2,5 cm kawałek świeżego
imbiru, posiekany2 łyżki
koncentratu pomidorowego1 1/ 2 łyżki
przyprawy garam masala2 łyżki świeżego
soku z cytryny1/4 szklanki
jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego1/2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka mielonego
chilipół szklanki
orzechów nerkowca, plus troszkę do posypania2 łyżki
oleju rzepakowego450 g
piersi z kurczaka lub
mięsa z udek, pokrojone w kostkę1
czerwona papryka, pokrojona w kostkę1 szklanka mrożonego
groszku2
dymki, posiekaneliście
kolendry, do podania
sól i
pieprzryż do podaniaPrzygotowanie:Do pojemnika blendera włóż
cebulę i zmiksuj, aż powstanie z niej pasta, około 45 minut.Następnie dodaj do niej
czosnek, wszystkie składniki do
orzechów nerkowca włącznie i szczyptę
soli. Miksuj, aż całość zmieni się w aromatyczny sos.Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej
olej, przełóż zmiksowany sos z blendera i smaż przez minutę.Następnie włóż
kurczaka,
paprykę i połowę
dymki. Przykryj patelnię i gotuj na średnim ogniu, aż
kurczak będzie już usmażony, około 10 minut. Dodaj
groszek i gotuj całość jeszcze przez minutę lub dwie.Podawaj
kurczaka z
ryżem, posypane
kolendrą, resztą
dymki i
orzechami nerkowca .Smacznego!

English version(4-6 servings)Ingredients:1 white onion, quartered4 cloves garlic2 , 5 cm piece fresh ginger root, roughly chopped2 tbsp tomato paste1 1/2 tbsp
garam masala2 tbsp fresh lemon juice1/4 cup
yogurt1/2 tsp cinnamon1 tsp
chili powder1/2 cup cashews, plus
more for garnish2 tbsp canola oil450 g chicken breast or thighs, cut into a small cubes1 red bell pepper, diced1 cup frozen peas2 scallions, finely slicedcilantro leaves, for garnishsalt and peppercooked brown rice for servingPreparation:In a food processor, add the quartered onion and pulse until you have a paste, around 45 seconds or so.To the processor, add the garlic,through the cashews, plus a pinch of salt. Pulse the processor until you get a nice saucey-ness.Heat the oil in a large sauté pan over medium. Add the cashew sauce and cook for about a minute.Add the chicken, red bells and half the scallions. Cover and cook on medium-low until the chicken is cooked through, about 10 minutes. Add the peas and cook another minute or two, until they pop in color.
Serve over the cooked rice and garnish with cilantro, remaining scallions and cashews.Enjoy!

Share the post "
Kurczak w kremowym sosie z
orzechami nerkowca w stylu indyjskim/Creamy indian cashew chicken"


