ßßß Cookit - przepis na Smak Indii

Smak Indii

nazwa

Wykonanie

Cześć Kochani!
W poszukiwaniu pomysłu na dzisiejszy obiad znalazłam kurczaka. Początkowo myślałam nad kotlecikami z migdałami albo płatkami,,aleee jednak nie. W szafce znalazłam pomidory,szkoda żeby się zmarnowały, postawiłam na BUTTER CHICKEN. Wydaję mi się, że potrawa jest raczej wszystkim znana i powinna smakować.
Będziemy potrzebować:
Po pierwsze marynata:
oczywiście kurczak (średniej wielkości pierś,możecie użyć udek)
garść orzechów nerkowca, ja użyłam migdałów
łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
łyżeczka chili cayenne
łyżeczka kolendry
łyżeczka garam masala
2 ząbki czosnku
łyżeczka imbiru ( najlepiej użyć korzenia noo alee ;) )
łyżka soku z cytryny
100 ml jogurtu naturalnego
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz
Na patelni prażymy orzechy,kolendrę,kumin,garam masalę i chili. Po chwili,gdy będzie czuć intensywny zapach przypraw przekładamy je do blendera. Dodajemy imbir,sok z cytryny, posiekany czosnek, koncentrat i jogurt, całość miksujemy na gładką masę. Tak przygotowaną marynatę przekładamy do pokrojonego w kostkę kurczaka i mieszamy, odstawiamy do lodówki na całą noc.
Sos:
2 łyżki masła
2 cebule
ząbek czosnku
imbir
chili
2 strączki kardamonu
łyżeczka kolendry
1/2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka garam masala
2-3 pomidory
80 ml śmietany 12 % ( ja śmietanę zastąpiłam jogurtem)
sól i pieprz
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę,najlepiej jak jest pokrojona w piórka. Po chwili dodajemy posiekany czosnek,imbir i chili. Miażdżymy strączki kardamonu i dorzucamy na patelnie. Dodajemy kurkumę, cynamon,kolendrę oraz garam masala. Smażymy przez około 3 minuty. Mięso odsączamy z marynaty wykładamy na patelnie i smażymy przez około 5 minut.
Do pozostałej marynaty dodajemy pokrojone pomidory i miksujemy blenderem na gładką masę. Tak przygotowaną marynatę dodajemy do naszego kurczaka i jeszcze chwilę dusimy.
Do śmietany wlewamy łyżkę sosu, mieszamy i przekładamy do kurczaka,dusimy jeszcze około 2 minuty, doprawiamy solą,,,pieprzem.Gotowe:)
Tak przygotowanego kurczaka podajemy z ryżem,ale również z chlebem naan,,albo po prostu zwykłym, co kto lubi ;)
Źródło:http://aroundtheflavors.blogspot.com/2014/03/smak-indii.html