Wykonanie
A dzisiaj po południu zapraszam na pyszną
herbatę z prądem i roztrzygnięcie konkursu z Herbacianego ogrodu :)
Składniki:1 kg
mięsa z
jagnięciny (u mnie
indyk), pokrojonej w kostkę1
cebula posiekana2 łyżeczki
imbir, startego3 ząbki
czosnku2 łyżeczki
kolendry ( u mnie 1)2 łyżeczki
kminku1 łyżeczka ziaren
kardamonuszczypta
pieprzu cayenne2 łyżeczki
masła ghee1
cebula, pokrojona w plastry dodatkowo125 g tłustego
jogurtu125 ml pełnostłustej
smietany1 laska
cynamonu50g zmielonych
migdałów (zapomniałam)1/4 łyżeczki
soliMięso przełożyć do dużej miski.
Cebulę,
imbir,
czosnek,
przyprawy i 1/4 łyżeczki
soli utrzeć na gładka masę, połączyć z
mięsem i dobrze wymieszać.
Mięso pozostawić na 1 godzinę w marynacie. W dużym rondlu rozgrzać
masło, dodać
cebulę i dusić na małym ogniu do miękkości.
Mięso smażyć partiami, ciągle mieszając, aż zmieni kolor. Przełożyć do garnka, dodać
jogurt,
śmietanę, laskę
cynamonu oraz zmielone
migdały. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Jeśli potrawa będzie zbyt gęsta, dodać trochę
wody. Doprawić. Podawać z
ryżem.Smacznego:)