Wykonanie
Mięsny wtorekW związku z trwająca akcją kulinarną Nameste kuchnia indyjska w najbliższym czasie będzie królowała na blogu, ponieważ należy ona do moich ulubionych kuchni świata i odkąd mieszkam na Wyspach zgłębiam jej tajniki. Dziś w związku z "Mięsnym Wtorkiem" chciałabym zaproponować przepis na pysznego, kremowego
kurczaka w sosie z dodatkiem
migdałów. Danie pochodzi z północnych Indii i Pakistanu. "Pasande" w
języku urdu oznacza "ulubiony", co odnosi się to do dobrej jakości
mięsa wykorzystanego w daniu. Pierwotnie do tego dania wykorzystywano
jagnięcinę, jednak obecnie najbardziej popularna jest pasanda z
kurczaka lub
krewetek.
Mięso jest marynowane w
jogurcie z
chilli i innymi
przyprawami, a następnie duszone z dodatkiem
cebuli,
migdałów i wielu przypraw. Danie jest wyśmienite, niezbyt ostre, kremowe i aromatyczne. Polecam!
Składniki :
4 czubate łyżki
jogurtu greckiego0,5 łyżeczki nasion
kminu rzymskiego4 nasiona zielonego
kardamonu6 ziaren
pieprzu2 łyżeczki
przyprawy garam masala2,5 laski
cynamonu1 łyżka mielonych
migdałów2-3 ząbki
czosnku wyciśniętego przez praskę1 łyżka świeżego, startego
imbiru1 łyżeczka
ostrej papryki1 łyżeczka
soli2 duże
piersi z kurczaka2 średnie
cebule2 zielone
papryczki chilli2 łyżki świeżej
kolendry100ml
śmietanyolej słonecznikowy do smażenia
Przygotowanie :W misce wymieszać
jogurt z nasionami
kminu,
kardamonem,
pieprzem,
przyprawą garam masala,
cynamonem, mielonymi
migdałami,
czosnkiem,
imbirem,
ostrą papryką i
solą. Dodać
kurczaka pokrojonego na kawałki wielkości kęsa, dokładnie wymieszać, aby
mięso pokryło się masą
jogurtową. Odstawić, aby się marynowało minimum 30 minut, najlepiej jednak około 2 godzin.W woku lub głębokiej patelni rozgrzać
olej i przesmażyć na nim drobno posiekaną
cebulę aż się zeszkli. Dodać
kurczaka w
masie jogurtowej i dokładnie wymieszać z
cebulą. Gotować na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut, do czasu aż
kurczak będzie usmażony. Dodać posiekaną
papryczkę chilli, świeżą
kolendrę i wlać
śmietanę. Wymieszać, zagotować ciągle mieszając. Podawać z
ryżem lu
chlebkiem nan przybrane świeżą
kolendrą.
Smacznego !